Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ericsson bygger tillfälligt mobilnät i Haiti

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 12.30

Ett stort problem efter jordbävningskatastrofen på Haiti är att hjälparbetet fördröjs därför att det är svårt att ringa. Därför ska ett team från Ericsson på FN:s uppdrag resa till Haiti och rigga upp ett tillfälligt mobilnät.

– När de kommer dit så ska de sätta upp systemet, det består av master, transmission och all möjlig teknik som gör att det här GSM-nätverket kan fungera. De ska också se till att hjälparbetarna får mobiltelefoner och att allting fungerar så fort som möjligt, säger Josephine Edwall, informatör på Ericsson.

– De kommer att vara där nere om det inträffar saker som behöver justeras. Dessutom kan de hjälpa till med andra uppgifter. De är där för att hjälpa till med vad man kan, men självklart är telekombiten huvuduppgiften.

Ett stort problem i hjälparbetet är att jordbävningen slagit ut stora delar av telenätet, både det fasta men också mobilnätet.

Spillrorna av telenätet är hårt ansträngt, och blockeras när många försöker ringa sina anhöriga och vänner, samtidigt som räddningsinsatserna pågår.

De fyra Ericssonanställda, som när som helst ska resa till Haiti, har med sig en container med utrustning för att kunna sätta upp ett tillfälligt lokalt mobilnät enbart för att hjälparbetare ska kunna tala med varandra, en förutsättning för att planera hjälparbetet på plats.

Samtidigt ska det vanliga telenätet repareras.

– Det är en annan sida Ericsson nu har gått in med, personal på plats i Haiti som tillsammans med operatören därnere arbetar för att få igång det vanligt telekomnätverket. Det arbetar man med parallellt, säger Josephine Edwall.

När tror ni att ni kommer iväg?

– Det är det vi väntar på just nu, vi hoppas komma iväg så snart som möjligt, men just nu måste man prioritera medicin och de områdena. Vi hoppas på så fort som möjligt, säger Josephine Edwall.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".