Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Haitier strömmar över gränsen för vård

Publicerat lördag 16 januari 2010 kl 07.44
De tillfälliga sjukhusen i Port-au-Prince kan inte ta emot alla skadade. Foto: Carl Juste/Scanpix.

Mer än tre dygn har gått sen den omfattande jordbävningen i Haiti. Många svårt skadade haitier väntar fortfarande på vård på överfulla sjukhus, det rapporterar vår korrespondent Lars Palmgren från gränsstaden Jimaní i Dominikanska republiken.

– Jag är i en liten stad som heter Jimaní som ligger precis vid gränsen mellan Dominikanska republiken och Haiti. Det lilla sjukhuset som finns i den här staden är nu fyllt av haitier som har kommit hit sårade. Sjukhuset är fullt av människor, i dag kom 700. De ligger i korridorerna, de ligger överallt. De flesta har krossade ben, krossade armar, förstörda ryggar. Det är kvinnor, det är havande kvinnor, det är barn, det är män. Det är en fruktansvärd syn.

– Det finns tolv läkare på sjukhuset som arbetar dygnet runt. Några har jobbat i 72 timmar utan att sova. Det går bussar in till Port-au-Prince som tar hit sårade människor som inte kan få vård i staden.

– Man tvingas amputera massor av människor. Det låg en hel korridor med människor, ungefär 30 stycken, som väntade på att amputera olika lemmar. Det är en fruktansvärd syn och ett fruktansvärt lidande. Men det arbetas för högtryck.

Har du pratat med några av de överlevande som kommit till det här sjukhuset eller annorstädes?

– Ja, jag har pratat med flera av dem. Det mesta de pratar om det är hur ont det gör, hur förtvivlade de är och så berättar de hur det har gått till när de har sårats. Ofta har de varit i hus som har rasat. Men också folk som gått på gatan och så har väggar rasat över dem. Och det är framför allt den typen av skador med väggar som har rasat över människor och de har fastnat på olika sätt.

– Men de flesta är också förtvivlade. Det finns ångest, det finns psykiska problem som uppstår här, naturligtvis.

Hur är förbindelserna in till Port-au-Prince och Haiti?

– Vägen hit från Santo Domingo är delvis fantastisk bra. Men de sista 100 kilometerna är det jordväg med stora gropar i som visar att det här landet inte precis har prioriterat sin relation med Haiti tidigare. Men härifrån är det väl ungefär en och en halv timme till Port-au-Prince och vägen är ganska hyfsad där så det går skytteltrafik av bussar härifrån till Port-au-Prince just nu.

Är det myndigheterna som kör de här bussarna eller är det privatpersoner som hjälper till att forsla skadade?

– Det är både och. Myndigheterna har ställt upp väldigt mycket här och också armén har ställt upp. Så det är regeringsbilar, det är armébilar men också privata organisationer som kör. Det är väldigt mycket frivilligt arbete. Det finns en väldig känsla av solidaritet i Dominikanska republiken just nu. Radion har en omfattande kampanj för att folk ska stödja sina haitiska bröder på olika sätt, säger SR:s Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren.

Lars Palmgren, Jimaní
lars.palmgren@sr.se

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".