Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Haiti-katastrofens omfattning växer

Publicerat lördag 16 januari 2010 kl 12.21

Det är inte enbart Hatitis huvudstad Port-au-Prince som är svårt drabbad av jordbävningen. När FN:s räddningspersonal nu besöker andra städer och byar kommer nya uppgifter fram kring omfattningen av katastrofen.

I kuststaden Leogane med drygt 100 000 invånare har 90 procent av husen skadats och nästan var tionde invånare har omkommit.

Två små barn som överlevt dras fram ur raserade husmassor, samtidigt som räddningspersonal skriker - vatten, hämta vatten till barnen. Bilderna som förmedlas via brittiska BBC där man ser människoliv räddas är egentligen de få positiva bilderna från Haiti just nu. För samtidigt kommer rapporter om tilltagande anarki, plundring, våld samt avslöjanden om förödelsen på andra håll utanför själva huvudstaden.

När en FN-grupp besökte den näraliggande kuststaden Leogane fann man en stad i ruiner och mer eller mindre skadade hus. Leogane är den värst drabbade platsen i landet, enligt FN-teamet. Mellan 5 000 och 10 000 människor har mist sina liv i jordbävningen, uppskattar de lokala myndigheterna i staden enligt FN-teamet, som också har besökt två andra städer och orter i närheten där förödelsen varit omfattande.

Enligt Haitis inrikesminister kan den totala dödssiffran i landet stiga till uppemot 200 000, samtidigt som tre miljoner människor, eller en tredjedel av landets befolkning, direkt blivit drabbade av jordbävningen.

Fortfarande når inte hjälpen fram till de nödlidande. Dels finns stora infrastrukturella problem, med en liten flygplats med endast en landningsbana och dessutom skadade eller för små hamnar, där fartyg har svårt att lägga till.

Det i sig gör att hungern, och framförallt törsten, börjar bli olidlig för hundratusentals som står utan mat och vatten - i ett land där huvuddelen av befolkningen redan sedan tidigare lidit brist på det allra mesta.

I slumområden i huvudstaden finns områden som aldrig haft något rinnande vatten utan tilldelades vatten via lastbilstransporter. Men dessa transporter har i praktiken slutat att fungera.

Många av chaufförerna har dött i själva jordbävningen, andra är sysselsatta med att leta efter anhöriga och de övriga vågar helt enkelt inte köra ut vatten till slumområden, berättar en av lastbilschaufförerna, som i går blev attackerad av ilskna, törstiga människomassor när han var ute med sin vattentankbil, för den franska nyhetsbyrån AFP.

Det finns många vittnesmål om unga män beväpnade med sina långa knivar - machetes - som nu härjar i huvudstaden, samtidigt som många av invånarna i huvudstaden - det vill säga de som kan - försöker ge sig iväg till släktingar och vänner på landsbygden.

– De har ingenstans att ta vägen, folk är hungriga, törstiga och sjuka, utan mediciner. Därför ger de sig i väg, säger en yngre man till BBC och intygar att även han kommer att ge sig av så fort han kan.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

      

        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".