Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor variation i stråldos mellan sjukhus

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 12.06
Röntgenläkare Bengt Isberg.

Hur mycket strålning patienten utsätts för vid en datortomografi varierar mycket mellan olika sjukhus, enligt nya data från Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Vi har sett att vi har en väldigt stor spridning i doser för samma typer av undersökning. Det är realistiskt att tro att det går att minska den totala stråldosen för befolkningen med 20-30 procent, säger Wolfram Leitz, som är ansvarig för studien.

Strålsäkerhetsmyndigheten begär regelbundet in information och utför kontroller av samtliga svenska röntgenavdelningar med det övergripande syftet att svenska patienter inte ska utsättas för skadlig strålning i onödan.

Variationen mellan sjukhusen har legat kvar på samma nivåer som vid tidigare undersökningar. Wolfram Leitz på Strålskyddsmyndigheten har sina teorier om varför det skiljer sig.

– Det kan bero på skillnader i apparatur, men vi har också sett att inställningarna på apparaterna varierar mellan sjukhusen, säger Wolfram Leitz.

Utifrån dessa variationer drar Wolfram Leitz slutsatsen att det genom tydligare riktlinjer skulle gå att minska den totala stråldosen mot svenska patienter.

– Ja, det finns potential till dossänkning, och jag skulle uppskatta den till 20-30 procent, säger Wolfram Leitz.

Även om röntgenläkare Bengt Isberg vid Läkarhuset Odenplan i Stockholm tror att Sverige generellt ligger bra till internationellt beträffande strålskydd, finner han skillnaderna är intressanta.

– Det kan bero på skillnader i utrustning, men även olika grad av arbete med dosreduktion. Ett sätt att minska stråldosen kan vara att överväga modernare utrustning. Det finns i dag programvara för dosreduktion. Det är också viktigt att som röntgenläkare varje dag fråga sig, behöver jag verkligen den här stråldosen i ett visst givet läge, eller kan jag nöja mig med mindre?

Strålsäkerhetsmyndigheten har nu lagt ut ett projekt på en forskargrupp i Linköping. De ska undersöka vad skillnaderna beror på och ta fram tydligare riktlinjer för hur höga doser röntgenstrålning som är nödvändig för olika typer av datortomografiundersökningar.

Behöver man som patient vara orolig när man ska genomgå en datortomografi?

– Nej, det tycker jag inte. Stråldoserna är låga i relation till mycket annat. Den individuella risken är väldigt liten. Det spelar heller inte så stor roll om man är lite äldre, eftersom eventuella risker med diagnostisk strålning kommer först efter många decennier. Då är det viktigare att överväga andra metoder som MR när det gäller barn och unga, säger Bengt Isberg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Markus Ljungman
markus.ljungman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".