Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Första privata apoteket har öppnat

Publicerat söndag 17 januari 2010 kl 16.46
Medstop tar i dag över 62 apotek som tillsamman omsätter drygt tre miljarder kronor. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

På söndagen var det dags för det första privata apoteket i Sverige att slå upp portarna.

Socialminister Göran Hägglund var med när den nya apoteksskylten på det som tidigare hette Apoteket Påfågeln i Stockholm avtäcktes.

Hur känns det nu när det första apoteket är privatiserat?

– Det känns jättebra. Det här är ett tydligt tecken på att vi har kommit dit vi ville komma, att öka tillgängligheten för medborgarna genom att avmonopolisera och få in nya aktörer som tävlar om kundernas gunst genom bra service, generösa öppettider och fler apotek, säger Göran Hägglund.

Hur känns det att handla på ett privat apotek?

– Det blir säkert spännande med större utbud och lite olika sortiment kanske, säger apotekskunden Maria Nerell.

Tror du att det blir bra?

– Ja, det tror jag. Konkurrens är alltid bra, säger Maria Nerell.

Medstop Holding är en av de stora privata aktörer som apotekskunderna framöver kommer att kunna handla huvudvärkstabletter, solkrämer och läkemedel från.

Företaget tar i dag över 62 apotek som tillsamman omsätter drygt tre miljarder kronor. Medstops vd heter Fredrik Söderberg.

– Vi kommer successivt att ta vid där monopolet tar slut och därifrån utveckla verksamheten. Det kommer att handla om tillgänglighet. För oss är det att öppna fler enheter men också att se över öppettider, säger Fredrik Söderberg.

Vad känner du för krav från dina ägare på vinster?

– Vi har en tydlig affärsplan för verksamheten och jag känner mig oerhört trygg med den och med våra ägare, säger Fredrik Söderberg.

Hur stora är vinstkraven per år?

– Vi kommenterar inte vinstkraven, säger Fredrik Söderberg.

Att det blir en lönsam affär räknar nog ägaren bakom Medstop med. Det är en riskkapitalfond som finns registrerad i skatteparadiset Jersey. Segulah IV heter den och bakom den står i sin tur ett antal svenska finansmän och även personer ur den mäktiga Bonniersfären.

Riskkapitalbolagens främsta kännetecken är höga avkastningskrav, att skicka vinsterna till skatteparadis med obefintliga skatter och att efter fem eller tio år sälja vidare bolagen de investerar i.

Socialminister Göran Hägglund säger så här om att det privata apotek han invigde i dag kontrolleras från skatteparadiset Jersey.

– Jag har för lite kunskap för att uttala mig om de delarna. Det viktiga är att man uppfyller lagstiftningen och sköter sig som goda medborgare och det utgår jag från att man gör, säger Göran Hägglund.

Att man placerar ägarbolag har att göra med att man betalar väldigt lite i skatt?

– Jag har inga kommentarer till det utifrån det kunskapsläge som jag har, säger Göran Hägglund.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".