Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Logistikkedjan A och O för nödinsatsen

Publicerat söndag 17 januari 2010 kl 17.53
Flygplatsen måste fungera. Foto: Ricardo Arduengo/Scanpix.

Flygplatsen i Haitis huvudstad har blivit en flaskhals i hjälparbetet. Mat, vattenrening och mediciner flygs in, men sedan kommer hjälpen inte vidare ut till invånarna i Port-au-Prince.

– Det är ett enormt stort antal flygplan som har landat. Port-au-Princes flygplats är inte avsett för den här volymen. Det saknas drivmedel, fordon som kan lasta av flygplanen och det saknas viss teknisk utrustning. Det har kommit in 80 ton bara på ett par dygn, säger Anders Pettersson som är internationell koordinator på FN:s barnfond Unicef.

Varför kan man inte bara skuffa undan det material som inte kan komma ut, så att man kan flyga in de här lite större sakerna?

– Jag tror att det är precis det man håller på med. Det är alltså några dygn sedan den här katastrofen inträffade och man är väldigt klar över vilka prioriteringar som behöver göras. Men det kommer att ta tid att märka de prioriteringar som nu görs.

Vad konkret behöver göras först nu, för att få ordning på det här?

– Jag tror att de som är på plats är de som är absolut bäst skickade att göra den bedömningen. Men jag tror att logistikkedjan är A och O i hela den här räddningskatastrofen på grund av att hela samhällssystemet för närvarande ligger nere.

Finns det någon självklarhet i vem det är som kliver in och tar det övergripande ansvaret?

– FN har det övergripande globala ansvaret för att koordinera humanitära insatser. Under det paraplyet finns en rad organisationer. FN har också redan talat om behovet av att enskilda länder går in och stödjer med räddningsteam och andra resurser. Det här överstiger alla gränser för vad FN kan klara av. Och så ska man komma ihåg att FN står och faller med medlemsländernas vilja att bidra med resurser.

Människorna saknar mat och vatten. Kan man inte bara släppa det i paket från flygplan eller helikoptrar?

– Ja, det är en metod som används i humanitära insatser där man inte kan verka på fältet. Här är säkerhetsläget inte sådant att vi måste göra det. Att släppa saker från luften innebär en stor risk för människorna på marken.

Just nu beskrivs läget som förtvivlat. Hur tror du att situationen är om en vecka?

– Det är jättesvårt att svara på. Jag vet att de som arbetar med den här insatsen jobbar dygnet runt. Förhoppningsvis har man en bättre överblick och en bättre kedja av logistik som når fram till de behövande. Och att storskaligheten är på plats.

Tror du att det kommer att vara så också?

– Ja, jag hoppas det. Verkligen, säger Anders Pettersson på Unicef.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".