Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Ryssland bygger upp sin militära styrka"

Publicerat söndag 17 januari 2010 kl 18.13

På söndagen inleddes Folk och Försvars årliga konferens i Sälen och enligt försvarsminister Sten Tolgfors är det fortfarande osannolikt med något angrepp mot Sverige inom överskådlig framtid. Men det finns anledning att noggrant följa utvecklingen i Ryssland, menar Tolgfors.

– Ryssland har också höjt sitt utrikespolitiska tonläge. Det är tydligt att landets ledning vill och agerar för att Ryssland ska framstå som starkt igen, säger Sten Tolgfors.

Sten Tolgfors pekade på att Ryssland nu bygger upp sin militära förmåga igen. Han menade också att det finns anledning att kritisera utvecklingen vad gäller demokrati och pressfrihet i landet och att landets ledning förbehåller sig rätten att skydda sina medborgare, även om de befinner sig i andra länder.

Men den ryska utvecklingen räknades med när försvarspropositionen skrevs förra året, enligt Tolgfors och något direkt hot mot Sverige finns inte.

– Ryssland är inte i närheten av den militära styrka, varken faktiskt eller relativt, som Sovjetunionen hade. Det är svårt att se att man kommer att nå dit men de ryska försvarsutgifterna har ökat starkt under 2000-talet och de fortsätter att öka, säger Sten Tolgfors.

Även ÖB Sverker Göranson pekade i sitt tal på att Ryssland nu genomför allt större övningar och han tror att Ryssland vill markera sin position.

– De vill markera att vi vill sitta ned vid bordet tillsammans med er och andra i de olika konstellationer som finns, relativt Europa och relativt andra större länder, säger Sverker Göransson.

ÖB menar att det nya svenska försvar som nu planeras räcker väl till, även med tanke på Rysslands utveckling och inte heller han ser något direkt hot därifrån.

– Inte hot men det finns i allra högsta grad skäl att följa utvecklingen eftersom demokratiutvecklingen, åtminstone inte i våra ögon, går åt det håll som vi skulle önska, säger Sverker Göransson.

Vid halvårsskiftet avskaffas värnplikten och då måste försvaret locka frivilliga att göra en militär grundutbildning.

Tolgfors menade att han och ÖB nu måste ut och berätta om det nya systemet, för att locka rätt personer. Sverker Göranson håller med.

– Vi måste övertyga dem om att det krävs ett samtal och en berättelse hela tiden, genom vår försorg och genom samhällets försorg, då måste vi vara ute, säger Sverker Göranson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".