Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk hjälp har nått Haiti

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 03.14

Nu börjar svenska hjälparbetare från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap komma fram till det jordbävningsdrabbade Port-au-Prince.

– Vi ser till så att kommunikation med yttervärlden fungerar, med hjälp av radiokommunikation eller satellitkommunikation. Dessutom så stöttar vi själva kontorsdelen här med datorer och skrivare och nätverk och den typen av arbete, säger Per Hallenborg som nu jobbar på Haiti.

Alla telefonlinjer är avskurna efter katastrofen och inte ens satellittelefoner har fungerat ordentligt.

Per Hallenborg och hans kollega har varit på plats sen i fredags och jobbar i första hand för FN:s samordnande humanitära organ Ocha. Det är Ocha som nu har det jättelika uppdraget att samordna hjälpinsatserna.

När de svenska IT-teknikerna landade i fredags hade hjälparbetet fortfarande inte kommit igång ordentligt.

Per Hallenborg berättar att de mötte en strid ström av flyktingar som försökte ta sig ut ur landet, samtidigt som de internationella räddningsstyrkorna började komma in i landet.

– Det var ganska mycket kaos på flygplatsen. Många flygplan och väldigt mycket folk som ville evakueras och räddningsstyrkor som var på väg in med material och med personal. Det var väldigt mycket folk där, säger Per Hallenborg.

Förutom IT-teknikerna har Sverige också, via beredskapsmyndigheten, skickat personal för att bygga ett basläger för FN-personal. Tanken är att 200 personer ska kunna bo, äta och arbeta i lägret.

Röda Korset och Läkare utan gränser har också skickat svenska läkare och annan sjukvårdspersonal till området.

Enligt Per Hallenborg börjar nu flygplatsen fungera mer effektivt. Men uppgiften är enorm. Aldrig tidigare har en så stor hjälpinsats behövts.

USA och FN har i praktiken tagit över kontrollen i Haiti, när hela samhällssystemet kollapsat. Att det fortfarande är svårt för hjälpen att nå ut är inte förvånande, säger Per Hallenborg.

– Man måste förstå att det är gigantiska mängder material som kommer in under väldigt, väldigt kort tid. Och det är väldigt svårt att ta hand om allt detta som kommer in. Behovet är ju stort, men hjälparbetet och bidragen är minst lika stora och det är det som är problemet; det är mycket material på väldigt kort tid, säger Per Hallenborg, IT-tekniker på beredskapsmyndigheten.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".