Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Landskrona i närheten av Boliden Bergsö, i Skåne län. Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

EU ger en miljard i akuthjälp till Haiti

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 12.02

EU bidrar med motsvarande en miljard kronor till det akuta hjälparbetet i Haiti. Det har framkommit under det pågående mötet i Bryssel mellan EU:s biståndsministrar.

Enligt Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson är det här pengar som kan ordnas fram snabbt.

– Rätt snabbt, till exempel har vi i Sverige tidigarelagt de årliga bidragen till stora FN-organ och betalar ut i början av året i stället för i slutet. Alla sådana här typer av insatser, att snabbt se till att det finns cash på bordet görs nu, så jag skulle vilja säga att pengar inte är den stora utmaningen just nu, utan det är logistiken och det extremt svårarbetade läget på marken i Haiti.

Vad kan EU göra i den frågan?

– Att vara samordnare, att jobba koordinerat, att se att vi gör rätt saker i rätt tidpunkt. Här handlar det nu framförallt om bränslebrist för att hålla igång elektricitet och strömförsörjning men också naturligtvis behovet av mat och vatten till människor som i princip saknar allting just nu.

Säkerhetsläget har också diskuterats och jag vet att Frankrike har kommit med ett förslag om att skicka ett slags EU-säkerhetsstyrka till Haiti. Vad kan du säga om det?

– EU kommer i eftermiddag att fortsätta diskutera i vilket format man ska understödja säkerhetsambitionerna inte minst när det gäller att upprätthålla lag och ordning.

Men tycker du att det låter som en bra idé att skicka en säkerhetsstyrka från EU till Haiti?

– Vi får se. Jag tycker framförallt att man måste bedöma vad som är efterfrågat och hur haitierna själva ser på detta. Det är i så fall viktigt att det är i en EU-kontext och inte bara Frankrike.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathis.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".