Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen går med på slopad värnplikt

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 15.49
Dagens rapport visar på tydliga kompromisser mellan partierna. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Uppdaterad: 16:58
Om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vinner valet tänker de inte direkt riva upp regeringens beslut om att ersätta värnplikten med ett frivilligt system.

I stället ska personalförsörjningen utredas, slår partierna fast i en ny rapport om försvars- och säkerhetspolitiken.

– Om värnplikten avskaffas, vilket det finns stor risk för, är vi inte i läget efter ett val att vi direkt kan återinföra den. Då måste vi diskutera hur vi ska få ett bra personalförsörjningssystem. Där kommer Vänsterpartiets uppfattning att fortsatt vara att värnplikten är en utmärkt idé, säger Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Dagens rapport visar på tydliga kompromisser mellan partierna.

Vänsterpartiet vill absolut ha värnplikt. Miljöpartiet tycker att frivillighet är bra.

Kompromissen blir en utredning, om partierna vinner valet.

I rapporten accepterar också partierna att försvarets förband som ska rycka ut om Sverige hotas ska bestå av kontraktsanställda och i viss mån anställda, alltså ett liknande system som regeringen vill införa.

Partierna vill även minska antalet Jasplan

Dessutom vill partierna skärpa vapenexporten. I dag är den förbjuden till exempelvis krigförande länder. I förslaget ska även länder som kränker mänskliga rättigheter och demokrati kunna uteslutas.

– Sverige har ju alltid haft en väldigt restriktiv hållning till att exportera vapen. Det är rätt att ha större krav på demokratiinsatser i de länder man exporterar till, säger Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin.

Ni vill ju främja den svenska vapenindustrin. Hur känns det då att samtidigt sätta större hinder för deras export utomlands?

– Det finns väldigt många demokratiska och fredliga länder som vill bygga upp ett försvar för att kunna försvara sin demokrati som också har behov av samarbete med alliansfria länder som Sverige, säger Mona Sahlin.

Partierna är också överens om att Sverige även i fortsättningen ska kunna delta i internationella operationer som leds av Nato, även om Vänsterpartiet vill hålla avstånd till försvarsalliansen.

Däremot har partierna än så länge inte kunnat enas om hur länge svenska trupper ska vara i Afghanistan.

Försvarsminister Sten Tolgfors anser att förslagen motstridiga och dåligt genomarbetade.

– Man ska utreda Afghanistannärvaron 2011. Det är bara det att det ska tas ett nytt beslut hösten 2010. Man ska utreda värnplikten. Det är bara det att det är en av de alldeles centrala förutsättningarna för försvarsmakten att få frivillig rekrytering och stående kontrakterade förband, säger Sten Tolgfors.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".