Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler soldater ska upprätthålla ordningen

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 06.18

FN:s säkerhetsråd kommer senare i dag sannolikt att godkänna generalsekreterare Ban Ki-Moons begäran om att FN ska skicka ytterligare 3 500 fredsbevarande soldater till jordbävningens Haiti.

De extra soldaterna ska bidra till att upprätta hålla ordningen, detta samtidigt som de amerikanska soldaterna nu blir allt fler i landet.

FN-trupperna behövs också för att skydda de transporter och distributionsplatser av mat och andra förnödenheter som FN:s livsmedelsorgan planerar att sjösätta inom kort. Trupperna ska också användas för att se till att den allmänna ordningen upprätthålls.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon framförde sin begäran till FN:s säkerhetshetsråd som inledde sitt Haitimöte i går och väntas fatta beslut om de nya trupperna senare i dag svensk tid.

FN önskar sig också 100 kriminalvårdare, som ska hjälpa till att bygga upp ett nytt fängelse i Haitis huvudstad. Det gamla raserades ju av jordbävningen och många fångar kunde på det sättet fly.

USA kommer i morgon ha ytterligare 1 000-tals soldater på plats i Haiti. De ska enligt FN mest arbeta med uppröjning och förnödenhetsdistribution, snarare än att ha hand om den allmänna säkerheten.

De spänningar mellan USA och FN som funnits kring hur flygplatsen i Port-au-Prince styrts ska nu försöka lösas genom att en koordinationskommitté upprättas, säger den ansvariga för logistiken för FN:s fredsbevarande styrkor.

Att arbetet på flygplatsen effektiviseras så att hjälpen verkligen kommer ut till de nödlidande är ytterst viktigt, säger bland annat representanter för organisationen Läkare utan gränser som hävdar att koordinationen av hjälpen hittills varit bristfällig. Det gäller också enligt organisationen att hjälpen inte bara koncentreras till Haitis huvudstad utan också når förstäder och byar som hittills knappt fått någon hjälp alls.

USA har också börjat oroa sig för att haitier i stora skaror ska försöka ta sig till USA för att söka sig ett nytt liv efter jordbävningen. Därför försöker man med hjälp av flygplan utrustade med stora högtalare informera haitierna om att inte försöka ta sig till USA, bland annat genom inspelade meddelanden från Haitis USA-ambassadör.

USA understryker att man inte har tagit bort några visumkrav för haitier som försöker ta sig till USA. Men man kommer nu ta emot vissa föräldralösa barn för vård i USA, barn som till exempel tidigare blivit godkända för adoption.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".