Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt kritisk till sjukförsäkringsförslag

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 12.00

Den rödgröna oppositionen har enats om hur den vill förändra sjukförsäkringsreglerna. Oppositionspartierna anser bland annat att Försäkringskassan inte lika lätt ska kunna dra in ersättningen för en person som anses ha arbetsförmåga.

– Man ska självklart väga in individens förutsättningar i att faktiskt kunna få ett annat arbete när man också ställer krav på individen, säger socialdemokraten Ylva Johansson, vice ordförande i socialutskottet.

Så Försäkringskassan kommer med ert förslag få andra direktiv?

– Ja, det kommer att bli en annan arbetsfömågeprövning som är mot en bredare arbetsmarknad, men med en individuell hänsyn.

Ylva Johansson är noga med att betona att de rödgröna inte vill tillbaka till det passiva system för sjukskrivna som rådde under förra regeringen, när personer lämnades utan aktiva insatser.

Men de rödgröna vill ändra dagens begrepp om arbetsförmåga och mer se till försörjningsförmåga i syfte att mildra Försäkringskassans bedömningar.

De rödgröna tänker om de vinner valet direkt avskaffa regeln att den som varit sjukskriven i två och ett halvt år utförsäkras.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill också att de sjuka över 58 år ska kunna gå i förtida pension.

Oppositionen föreslår också att de med högre inkomster får behålla mer av sin lön om de skulle bli sjukskrivna. Och ersättningen höjs i två steg.

Den sjukskrivne ska få behålla 80 procent om man tjänar upp till 35 300 kronor, och det ska gälla under hela tiden man är sjukskriven. I dag får man 75 procent efter ett år. Men när det här i så fall kan införas är ännu oklart.

– Vi kommer att genomföra det under mandatperioden och det är ett viktigt besked, säger Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly.

Men blir det inte väldigt dyrt?

– Jo, det kommer att kosta en del, men ställt i relation till de skattesänkningar som den här regeringen har genomfört på ungefär 100 miljarder så är detta en ganska försumbar kostnad.

Regeringen riktar skarp kritik mot de rödgrönas förslag.

– Alla de här exemplen på väldigt sjuka människor som vi känt oro inför löser de inte med den här överenskommelsen. Däremot så är det en återgång i att nu passivt föra människor som är arbetsföra ut ur arbetsmarknaden till höga kostnader för statsfinanserna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Varför är det fel att en som är sjuk får mer pengar, som oppositionen föreslår?

– Det är ett vägval vi gör. De antyder att de har råd med allt till alla. Stora delar av detta är ofinansierat och ofärdigt.

– Vi har varit tydliga med att vi vill att det ska löna sig bättre att arbeta och vi har inriktat det på att de med låga inkomster ska få mer i plånboken av eget arbete. Vi tror att det finns ett starkt stöd i Sverige för att det är rätt inriktning, säger Fredrik Reinfeldt.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".