Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk ekonomi vänder upp igen

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 13.00
Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror på tillväxt både i år och nästa år. Foto: Patrik Lundin/Scanpix.

I dag kom Nordea med en färsk konjunkturprognos och det verkar som att svensk ekonomi vänder upp igen.

Det blir tillväxt både i år och nästa år, säger chefsekonom Annika Winsth.

– Vår bedömning är att tillväxten ökar med 3,2 procent i år och 2,4 procent 2011, säger Annika Winsth.

Svensk ekonomi är på bättringsvägen om man vill tala i sjukdomstermer.

Hos Nordea säger ekonomerna att det som sker nu är efterspelet efter den värsta krisen i mannaminne. Nu handlar det om vägen tillbaka och att ekonomierna går in i en fas av konsolidering. 

Det är vad som sker sedan som Nordea försöker analysera. Arbetslösheten tycks ha nått sin topp mycket tidigare än vad analyserna trodde förra året.

Nu verkar det som att det i alla fall inte blir sämre på arbetsmarknaden. Enligt Nordea når den nio procent i år och lägre nästa år.

– Vi tycker att det är en väldigt central del i ekonomin nu och vi räknar med att det är arbetsmarknaden som kommer att få riksbanken att byta fot och börja höja räntan tidigare än vad de själva säger. Vi tycker att svensk ekonomi är tudelad men vi har stort fokus på den inhemska marknaden och där är arbetsmarknaden nyckeln, säger Annika Winsth.

Vad är det som sker på arbetsmarknaden just nu?

– I de indikatorer vi har ser vi tydligt och entydigt att det är en stabilisering och vi räknar med att sysselsättningen redan nu stabiliseras och att den börjar svagt ticka uppåt under andra halvåret 2010. Det är ett helt annat budskap än vad vi har hört från många prognosmakare den senaste tiden. Det är ett viktigt besked till hushåll i deras konsumtionsbeslut men också till företagare och investerare vad gäller anställningar och investeringar.

Nordea står fast vid uppfattningen att Riksbanken kommer att börja höja sin ränta tidigare än hösten 2010. Riksbanken har varit för pessimistisk i sin bedömning av arbetsmarknadens återhämtning.

– Riksbanken kommer också att behöva lägga in de bättre arbetsmarknadssiffrorna och riksbanken har vid ett flertal tillfällen reviderat upp tillväxten och synen på arbetsmarknaden. Men de har inte dragit några slutsatser för penningpolitiken. Vår bedömning är att det kommer och att det kommer tidigare än de själva säger. Vi räknar också med en räntehöjning under våren.

Hur ser den globala ekonomin ut? Var finns tillväxt?

– I den globala ekonomin är det betydligt större skillnader. Vi räknar med att de länder som har gått in i krisen starka och också kommer ur den med överskott har helt andra förutsättningar än de länder som har kniven på strupen och byggt upp obalanser. Där kommer man att behöva strama åt ekonomin långt tidigare än vad man egentligen skulle önska konjunkturellt. Det skapar svårigheter för dem men det sprider sig också. I Europa till exempel är en stor del av exporten mellan de europeiska länderna och därmed påverkar det också omnejden.

Asien, Kina och Indien fortsätter att gå starkt?

– Ja, det är viktiga motorer och Kina har fortfarande muskler att spendera och investera offentliga pengar. Det räknar vi med att de gör och det kommer att vara en fortsatt viktig motor. Men också Norden. Vi ska inte glömma bort att våra nordiska grannländer och också Sverige går ganska bra jämfört med många andra och också har stabila förutsättningar för en återhämtning.

I Sverige har privatkonsumtionen varit stark och den tendensen väntas fortsätta kommande år. Uppgången dämpas dock av att exporten fortsatt ligger på låga nivåer.

Sveriges BNP väntas stiga med 3,2 procent i år, efter en beräknad nedgång med 4,4 procent 2009. Därefter väntas BNP stiga med 2,4 procent 2011. Inflationen mätt i KPI väntas stiga med 1,7 procent i år och 2,4 procent nästa år.

Nordea bedömer att reporäntan har höjts från dagens 0,25 procent till 0,75 procent om sex månader. I slutet av 2010 väntas reporäntan ha höjts till 2 procent, och i slutet av 2011 antas reporäntan ligga på 3,00 procent.

I en prognos i dag från Erik Penser Bank, spås den svenska ekonomin växa med tre procent i år och 2,3 procent nästa år. Riksbanken väntas höja räntan till 2 procent vid årets slut. 

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".