Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Fler borde få träning på recept"

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 06.00
Bålträning med boll. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Det skrivs ut alldeles för få recept på fysisk aktivitet och motion i dag. Sjukvården gör som de brukar, skriver ut recept på läkemedel och inte på motion, säger läkaren Lillemor Nyberg kritiskt.

– I och med att fysisk aktivitet både kan behandla problem och förebygga många sjukdomar så är det viktigt att man får det alternativet presenterat för sig, säger Lillemor Nyberg, distriktsläkare som sitter i nationella Far-gruppen.

Om en patient kommer igång med någon form av fysisk aktivitet så kan det göra stor skillnad. Så var det exemplevis för Petra Wiberg i Karlskoga, som i många år ätit smärtstillande mediciner för sin kroniska hälseneinflammation, men som efter sitt Far-recept fått ett nytt, mer aktiv liv.

– Kunna följa med barnen ut och inte ha ont överallt. Och inte behöva äta så mycket värktabletter. Det har ju tagit bort mycket av min stress.

Hon hade prövat både läkemedel, akupunktur och sjukgymnasitik innan hon fick recept på fysisk aktivitet och började promenera och simma. Att som Petra Wiberg då kunna sluta äta mediciner när hon började motionera, är inget unikt förklarar distriktsläkaren Lillemor Nyberg.

– Man vet ju att man kan minska medicineringen och man har ju också sett att man inte behöver börja med någon medicinering om man nu har fått ett recept på fysisk aktivitet.

Sedan flera år tillbaka ska recept på fysisikt aktivitet, så kallade Far, skrivas ut av legitimerad personal inom sjukvården, men det är stora skillnader i landet hur ofta det sker.

Riksgenomsnittet är runt 1 000 recept per landsting om året. Landstingen i Västra Götaland, Värmland, Örebro och Östergötland skriver ut fler än så och för att lyckas krävs att sjukvården aktivt arbetar med uppföljning, säger Lillemor Nyberg. Sakta ökar antal recept på fysisk aktivitet i hela landet, men många landsting har dålig kontroll för att det saknas samordning.

– Det finns ett stort behov av att skapa en fast rutin för hur man ska förskriva, och det är på gång, både på landstingsnivå och nationell nivå.

Päivi Kotka, Sveriges Radio Örebro
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".