Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Haiti fortfarande utan större epidemier

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 02.00
Köar för att få mat.

En vecka efter jordbävningen på Haiti är läget för skadade och sjuka fortfarande mycket svårt. Ännu finns inga tecken på några utbrott av epidemier, fortfarande är behandlingen av alla som fått delar av kroppen krossade högsta prioritet.

– Det finns ett stort stort behov av kirurgisk vård och vi opererar 24 timmar om dygnet. Vi ser fortfarande krosskador, öppna frakturer och skallskador, säger Anna Sjöblom, sjuksköterska på Läkare utan gränser.

Finska Röda korset kunde i går efter stora förseningar sätta upp sin influgna mobila klinik i Port-au-Prince, där bland annat två svenska sjuksköterskor ska arbeta. Och där bildades kö utanför så fort man öppnade, berättar Kerstin Jacobsen, hälsorådgivare på svenska Röda korset.

– De första en och en halv timmarna behandlades 34 patienter, främst skador som uppstått när blivit fast under nedrasande massor.

Att så många har gått med brutna ben och öppna sår i en veckas tid nu utan hjälp, innebär i sig en risk.

– Vi har absolut inte kunnat operera i den takt som man skulle behövt. Vi ser nu också mer infekterade sår och vävnadsdöd som gör att man måste amputera.

De öppna såren innebär också en ökad risk för bland annat potentiellt livsfarliga blodförgiftningar och stelkramp. Däremot bedömer Läkare utan gränser att risken för epidemier är relativt liten.

– Det kommer ofta på tal efter naturkatastrofer, och vi ser ju att det oftast inte blir några stora utbrott, säger Anna Sjöblom.

Det kan finnas en viss risk för att mässling ska sprida sig eftersom andelen vaccinerade är så låg. Dessutom kan diaréesjukdomar som kolera bli ett problem om inte arbetet med att få ut rent vatten och att gräva toaletter kommer i gång, ett arbete som Röda korset brukar prioritera sida vid sida med sjukvårdsinsatserna.

– Man försöker se till att folk får tillgång till latriner eller toaletter av enklare slag, för att inte folk ska uträtta sina behov överallt och att det då sedan ska blanda sig med källorna till dricksvattnet, säger Kerstin Jacobsen.

Fortfarande ligger det döda kroppar på gatorna i Haiti, och där borde arbetet med att identifiera kropparna prioriteras säger Kerstin Jacobsen, så att anhöriga ska kunna få besked om saknade familjemedlemmar. Men de döda kropparna i sig innebär ingen egentlig hälsorisk, säger Anna Sjöblom.

– Det är också en farhåga som man har efter en sån här naturkatastrof, att döda kroppar ska föra smitta vidare, men man ser den risken som väldigt liten.

– Det är faktiskt människor som har överlevt som kan föra smitta vidare. Döda kroppar är inte nånting farligt, de bör behandlas med respekt och begravas.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".