Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskt etanolprogram ifrågasätts

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 20.04

Etanolen ger högre utsläpp av växthusgaser än bensin när det används som drivmedel. Det hävdas i dag i en rapport från Expertgruppen för miljöstudier, som är en kommitté under finansdepartementet.

Rapportförfattaren Sören Wibe, professor i skogsekonomi vid Lantbruksuniversitetet i Umeå, har sammanställt aktuell forskning. Etanolen är inte koldioxidneutral, säger han.

– Den stora effekten kommer av att etanolen kräver odlingsbar mark och när man nyodlar mark så tvingas man avverka skogar som växer där eller att man harvar upp stäpper och det gör att man får stora koldioxidutsläpp.

Vad blir då slutsatsen för det svenska etanolprogrammet?

– Att både ekonomi och miljö skulle må väl av att man avvecklade alla de tullar och subventioner och regleringar som vi nu har.

Eftersom etanol framställs ur växande råvaror som skogsrester, majs, sockerrör och spannmål brukar den beskrivas som koldioxidneutral. Grödan tar upp lika mycket koldioxid som den avger när etanolen förbränns.

Men rapporten hävdar att det svenska etanolprogrammet under de senaste 10 åren orsakat 20-25 miljoner ton mer koldioxidutsläpp än motsvarande bensinframställning.

Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna bilister, håller inte med om slutsatserna i rapporten.

– Det är en väldigt ensidig uppskattning av etanolens effekter där man helt bortser från möjligheterna. Däremot kanske vi skulle minska på köttproduktionen som faktiskt är ett av världens största klimatproblem.

Satsningen på etanolproduktion är inte försvarbar anser Sören Wibe.

– Att driva fram utvecklingen med den politik som vi nu har inom EU - det är skadligt för världens fattiga och för jordens klimat.

Men Jakob Lagercrantz anser att det skulle ge helt fel signaler att skrota det svenska etanolprogrammet.

– Vi kommer att behöva alla möjliga utvecklingssteg för att klara klimatomställningen. Det ska inte skrotas nåt på miljöområdet, men det ska bli bättre och bättre - och det hjälper inte den här rapporten till med.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".