Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rederier missnöjda med sjöfartspolitik

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 18.00
Sjöman på fartyg. Foto: Scanpix.

Svenska rederier är missnöjda med regeringens sjöfartspolitik enligt Redareföreningens vd Håkan Friberg. Regeringen och finansminister Anders Borg har sagt nej till så kallad tonnageskatt, som ger fördelaktig beskattning för rederierna.

Missnöjet leder till att ytterligare svenska fartyg är på väg att flagga ut säger Redareföreningens vd Håkan Friberg.

– Jag kan bara konstatera att man inte har tilltro till den sjöfartspolitik vi har och jag skulle kunna tänka mig att vi i dag har ett tiotal fartyg i pipeline för utflaggning.

Håkan Friberg och redareföreningen har faktiskt stöd av en enig riksdag. Dessutom finns en färdig utredning om införande av tonnageskatt för svenska fartyg. Men finansminister Anders Borg säger nej. Tonnageskatt kommer inte att införas före höstens val.

– Frågan har fastnat i finansdepartementet och den sitter där.

Tonnageskatt skulle ge rederierna fördelaktig beskattning och det är något som flera länder i EU har. Infrastrukturminister Åsa Torstensson försöker nu hitta andra stöd för rederierna bland annat föreslår hon att det införs ett svenskt internationellt sjöfartsregister. Utredningen ska vara klar i oktober.

Men rederierna är besvikna och osäkerheten om regeringens sjöfartspolitik förstärks, anser Håkan Friberg. Dessutom har sjöfacket Sekos ordförande Janne Rudén förklarat att facket ser förslaget som en krigsförklaring eftersom svenska kollektivavtal inte kommer att gälla i ett svenskt internationellt fartygsregister.

Redarföreningen och Håkan Friberg kommer nu att diskutera frågan med Seko.

– Vi kommer att träffa de fackliga organisationerna inom den närmaste tiden och då får vi ta den diskussionen och se vilka lösningar vi kan hitta.

Du tror att man kan hitta gemensamma lösningar?

– Alternativen till att inte hitta lösningar är inte speciellt upplyftande och ska vi ha kvar handelsflottan så måste vi göra det.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".