Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omega-3 tycks bromsa cellers åldrande

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 08.03
Lax och annan fet fisk innehåller mycket omega-3 som verkar ha en positiv på hjärtpatienterna i studien. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Omega-3 fetter, som finns framför allt i fet fisk, tycks kunna bromsa åldrandet i våra celler. Det visar en studie på hjärtsjuka amerikaner.

Omega-3 fetter, som finns framför allt i fet fisk, tycks kunna bromsa åldrandet i våra celler. Det visar en studie på hjärtsjuka amerikaner.

De så kallade telomererna, som visat sig bli kortare med stigande ålder, krymper långsammare hos de som ätit mycket omega-3 fetter, enligt studien, som publiceras i den amerikanska medicintidskriften Jama.

Tidigare forskning har visat att omega-3 skyddar mot att dö i hjärtsjukdom, och studien gjordes för att hitta en förklaring till det sambandet, skriver forskarna.

– Jag tycker att det är intressant att man kan se att den som äter mer omega-3 har mindre förkortningar av telomerlängderna, säger professor Nancy Pedersen, som forskar om åldrandet på Karolinska Institutet.

Det handlar om de så kallade telomererna som intresserat forskningen kring åldrandet mer och mer de senaste åren. Telomererna sitter i ändarna av kromosomerna och skyddar dem från att skadas när cellerna delar sig.

Med stigande ålder blir telomererna kortare. Men högre halter av omega-3 fettsyror i blodet gör att telomererna krymper långsammare, det visar en studie i den amerikanska medicintidskriften Jama (Journal of the American Medical Association).

Drygt 600 patienter med hjärtsvikt ingick i studien, och forskarna försökte hitta en förklaring till varför omega-3 fetter skyddar mot att dö i hjärtsjukdom, som flera studier tidigare har visat.

De patienter som hade högst nivåer av omega-3 fettsyror i blodet, hade också telomerer som krympte långsammare, säger professor Nancy Pedersen.

När studien startade var det ingen större skillnad i telomerlängd hos patienterna. Men på fem års sikt hade telomererna minskat mer hos dem som hade ätit lite omega-3 fetter.

Professor Nancy Pedersen tycker inte att man kan gå så långt som att säga att omega-3 ger ett längre liv. Man vet inte tillräckligt mycket om sambandet mellan omega-3 och telomererna och inte heller om telomerernas betydelse för livslängden.

Men omega-3 tycks ändå ha en påverkan på telomererna visar den nya studien.

– Det ger en bra effekt över tid, ett motstånd mot nedbrytningsprocessen som pågår annars.

Mona Hambraéus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".