Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Referat från partiledardebatten 20 januari

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 09.00
Statsministern inledde traditionsenligt partiledardebatten i riksdagen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde valårets första partiledardebatt i riksdagen.

Fredrik Reinfeldt (M) talar om regeringens förändringar i arbetsmarknadspolitiken och hävdade att arbete är grunden i den svenska välfärden.

Han går vidare till att tala om farorna med drogrelaterad kriminalitet och lovar en förstärkt rättssystem för att minska våld och brott i hela Sverige.

Reinfeldt anklagar dessutom opposition för att komma med fusköverenskommelser och inte kunna erbjuda väljarna ett starkt och tydligt regeringens alternativ.

– Jobb står mot bidrag, säger Reinfeldt om skillnaderna mellan blocken.

Sverige ska tillbaka till en procents överskott i de offentliga finanserna under nästa mandatperiod, säger han.

I en replik påpekar Socialdemokraternas Mona Sahlin att Sverige har fått färre jobb och större utanförsskap under regeringens mandatperiod, tvärtom vad som utlovades. 70 000 fler har hamnat i utanförskap på grund av regeringens poltik, hävdar Vänsterpartiets Lars Ohly.

Reinfeldt svarar att antalet långtidssjukskriva har halverats tack vare regeringens förändringar i bidragssytemet och att fler arbetsföra människor är tillbaka på arbetsmarknaden.

Mona Sahlin (S) inleder sitt anförande med att tala om katastrofen i Haiti och om det enorm stödbehovet från hela svenska folket till hjälpinsatser.

Hon fortsätter med att påpeka skillnaderna mellan de två regeringsalternativen i höst.

Sahlin hävdar att vid ett regringsskifte är det första att åter sätta jobben först, att rädda Sverige ur massarbetslösheten.

– För mig är det självklart att en regering ska kunna ge stöd till de svaga direkt men samtidigt investera i jobb för framtiden, säger Sahlin.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) påstår att de rödgröna vill höja skatten för låginkomsttagare och höja bidragen för höginkomsttagare.

– Skulle det skapa jobb, Mona Sahlin? Var är jobben? undrar Reinfeldt.

Maud Olofsson (C) bävar i sin replik inför ett regeringsskifte och den rejäla skattechock som särskilt Sveriges ungdomar i så fall står inför.

I en replik vänder Jan Björklund (FP) in debatten på klimatfrågan och hävdar att den svenska kärnkraften är nödvändig för miljön, energiförsörjningen och dessutom arbetsmarknaden.

Mona Sahlin pekar på oenigheten mellan de borgerliga partierna i sin energipolitik. De höga elpriserna visar hur viktigt det är att genomföra en omställning, säger hon.

I ett replikskifte debatterar Mona Sahlin och Kristdemokraternas Göran Hägglund förändringarna i vårdpolitiken och apoteksutförsäljningen.

Centerpartiets Maud Olofsson hävdar i sitt anförande att Socialdemokraternas politik ökar antalet förtidsjukskrivningar och menar att deras lösning på arbetsmarknaden inte har lett till någonting genom alla år vid makten.

Olofsson lyfter speciellt fram ungdomars svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden och föreslår bland annat sänkt ingångslön under det första året, vilket hon hävdar har starkt stöd bland unga.

– Tänk på alla idéer unga har som aldrig får komma ut på arbetsmarknaden, säger Olofsson.

Lars Ohly (V) vill i en replik se att Maud Olofsson och regeringen tar ansvar för de dåliga villkoren för anställda som avskedas för att sedan åter hyras in, eller ersätts, via bemanningsföretag.

Maud Olofsson undrar varför Lars Ohly vill straffa företag som anställer unga.

Peter Eriksson anklagar Centerpartiet och Maud Olofsson för att förstöra Sveriges anseende i miljöfrågor utomlands.

Maud Olofsson menar att Sverige låg bakom att EU gick med på ambitiösa miljömål vid Köpenhamskonferensen i december, men att det var Kina som saboterade chansen till ett globalt bindande avtal.

Folkpartiets Jan Björklund går upp i talarstolen och hans anförande handlar till största del om att höja ambitionerna i skolan.

– Det sämsta vi kan göra för dem som inte har stöd och krav hemifrån är att ha en skola som inte heller ställer några krav, säger Jan Björklund.

Mona Sahlin (S) känner inte igen sig i Jan Björklunds uttalande om att hon och vänsterblocket ser ner på dem som inte utbildar sig till akademiker.

Lars Ohly (V) saknar Folkpartiets jämställdshetspolitik och undrar varför de har slutat kämpa för bland annat kvinnors rätt till lika höga löner som män. Björklund hänvisar till och försvarar rut- och rotavdragen som kan öka konkurrensen och därmed lönerna i kvinnodominerade yrkesgrupper.

Miljöpartiets Peter Eriksson debatterar försvaret och ett eventuellt framtida hot från Ryssland i sitt replikskifte med Björklund.

Göran Hägglund håller sitt anförande om hur regeringen har lyckats styra sig igenom den ekonomiska krisen och hävdar att det vore farligt för både statsfinanserna och svenskarnas privata ekonomi om de rödgröna kom till makten.

Mona Sahlin tar åter upp diskussionen om privatiseringen av apoteken och säger sig hellre se en billig gemensam lösning. Lars Ohly oroar sig för att vinstintresset minskar säkerheten i läkemedelsförsäljningen.

Hägglund försvarar fördelerna med privatiseringen, såsom generösare öppettider och att konkurrensen kommer att dra ner priserna i slutändan.

– Två andra länder i världen har ett sådant här monopol. Det är Kuba och Nordkorea. Dit vill inte jag, säger Göran Hägglund.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly visar i sitt anförande upp ett rödgrönt regeringsalternativ som ska minska klyftor och utanförskap.

Lars Ohly beklagar svårigheterna i att kräva ett kollektivavtal, och hänvisar bland annat till anställda i klädbutiken Urban Outiftters som sades upp när de krävde kollektivavtal.

– Vi har en vision om ett rättvisare arbetsliv, ett mer demokratiskt arbetsliv där människor vågar ställa krav, säger Lars Ohly.

Jan Björklund (FP) tar upp diskussionen om kärnkraft igen. Han undrar hur Sveriges energiförsörjning ska hanteras när Ohly vill stänga ner samtliga kärnkraftsreaktorer i Sverige.

Göran Hägglund (KD) och Lars Ohly debatterar sjukvårdspolitik. Lars Ohly är emot Göran Hägglunds politik om vårdval och privatisering av vården och anser att sjukvården måste vara jämställd och lika för alla.

Milöpartiets språkrör Peter Eriksson håller sitt anförande kring temat frihet. Han menar att de alltid har varit och kommer att fortsätta vara emot statlig övervakning av medborgare.

Eriksson fortsätter med att tala om hållbarheten.

– Svensk klimatpolitik har tyvärr hamnat på dekis, säger Peter Eriksson.

Han anser att infrastrukturen spelar en viktig roll i klimatmålen och föreslår stora satsningar på moderna och rena järnvägar, med höghastighetsbanor mellan storstäderna.

Fredrik Reinfeldt (M) går i sin replik till hårt angrepp mot Miljöpartiets förslag till skattehöjningar på bensin. Reinfeldt upprepar även att den rödgröna oppositionen inte kan lämna ett tydligt regeringsalternativ.

Peter Eriksson försvarar skattehöjningar med ett rejält budgetunderskott.

Mathias Gerdfeldter
mathias.gerdfeldter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".