Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Partiledardebatt i riksdagen

Arbetslösheten främst i debatten

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 12.31
Debatten blev en klar kraftmätning mellan Reinfeldt och Sahlin. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Partiledardebatten i riksdagen blev ett tydligt startskott på valåret. Det hettade till direkt mellan oppositionsledaren Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Mot oss står ett vänsterexperiment av ett slag som Sverige aldrig har sett utöva regeringsmakt tillsammans, sa Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

– Varför behövs större klyftor för att bygga Sverige starkt? Det är inte min politik, sa Socialdemokraternas Mona Sahlin.

Det blev en tydlig kraftmätning mellan regeringens ledare Reinfeldt och oppositionens Sahlin.

Fredrik Reinfeldt punktade upp alliansens viktigaste utmaningar: full sysselsättning, bättre kvalitet i välfärden och rustning mot våld och droger

Mona Sahlin satte jobben först, att Sverige måste tillbaka till den starka sammanhållning som har byggt landet starkt, att pensionärer inte ska ses som bidragstagare och att människor ska ha rätt till att vara sjuka.

– Hur kan massiva skattehöjningar för vanligt folk som jobbar, sjuksköterskor, vaktmästare, metallarbetare, tillsammans med kraftiga skattehöjningar på att anställa unga människor under 26 överfört i stora bidrag till människor som inte jobbar beskrivas som en jobbpolitik? sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag förstår om du frågar om hur jobbpolitiken ser ut för du verkar ju inte ha någon aning om det. Då hade du väl praktiserat den de här fyra åren, sa oppositionsledaren Mona Sahlin.

De tunga frågor som dominerade debatten var regeringsdugligheten, jobben, hur Sverige har klarat krisen, arbetslösheten och de sjukskrivna.

– Fler i utanförskap, fler arbetslösa, fler försämringar för sjuka, arbetslösa och pensionärer, fler utförsäkrade och sämre villkor på arbetsmarknaden. Grattis Maud Olofsson, det låter som en bra strategi, sa Vänsterpartiledaren Lars Ohly.

– Du försöker mörka att på din tid var det regel att efter ett års sjukskrivning blev man förtidspensionerad. Många av de här var unga, 140 stycken per dag. Det försöker du mörka, sa Maud Olofsson.

Som vanligt slog de båda regeringsalternativen varandra i huvudet med olika siffror och statistik som gynnade det egna alternativet.

Miljöpartiets Peter Eriksson menade att Fredrik Reinfeldt och den borgerliga alliansen kommer att få svårt att vinna valet på regeringsduglighet, vilket Eriksson menade var Reinfeldts plan.

– Jag tror tvärtom att det är bristen på duglighet som gör att ni tappar i förtroende. Snart sagt varje reform av betydelse är slarvigt hopkommen och starkt kritiserad av experter och myndigheter, men ni kör på ändå, sa Peter Eriksson.

– Att se en kombination av Socialdemokraternas självgodhet, Lars Ohlys och Vänsterparteits syn på marknadsekonomi och demokrati och Peter Erikssons energipolitik, är det inte det en skräckbild så säg? sa Kristdemokraternas Göran Hägglund.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".