Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Partiledardebatt i riksdagen

Regeringsduglighet debatterades hårt

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 15.45
De rödgröna ledarna var noga med att visa upp en enad front inför debatten. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Årets första partiledardebatt i riksdagen blev en tydlig markör att valåret har inletts. Det borgerliga alliansens partiledare kom i samlad trupp till riksdagen och den rödgröna oppositionen laddade tillsammans upp i riksdagens café.

Den rödgröna oppositionen var noga med att visa upp en enad front innan debatten efter anklagelser om fusköverenskommelser och avsaknad av gemensam politik på flera områden.

Denna första debatt 2010 hettade till direkt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt.

– Mot oss står ett vänsterexperiment av ett slag som Sverige aldrig har sett utöva regeringsmakt tillsammans, sa Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

– Varför behövs större klyftor för att bygga Sverige starkt? Det är inte min politik, sa Socialdemokraternas Mona Sahlin.

Debatten i dag handlade framförallt om regeringsduglighet, arbetslöshet och sjukförsäkringar.

Centerledaren Maud Olofsson anklagade Mona Sahlin för att inte tro på dem som kan något om ekonomi.

– Man bävar ju inför ett eventuellt regeringsövertagande när Mona Sahlin med sådan svidande kritik kan avfärda riksrevisionen, OECD, finanspolitiska rådet och alla de som har ekonomisk kunskap om vilka reformer som leder till det ena och det andra, sa Maud Olofsson.

– Jag har 25 års erfarenhet av riksdagen. Jag har suttit i ett oändligt antal regeringar. Det är lite anmärkningsvärt och märkvärdigt att Maud Olofsson ska försöka antyda att jag har något att bevisa för henne om vad en stark statsbudget och stark ekonomi betyder för ett land som Sverige, sa Mona Sahlin.

De båda regeringskonstellationerna slog varandra i huvudet med olika siffror och statistik som gynnade det egna alternativet, om bland annat utanförskap och skatter.

Framförallt målades motståndarna upp som opålitliga.

– Du är ju en del av ett regeringsalternativ som nu lägger fusköverenskommelse till fusköverenskommelse, sa Fredrik Reinfeldt.

– Jag menar att det måste vara sluta på jakten på arbetslösa och sjuka och för den delen på vargar, sa Vänsterpartiledaren Lars Ohly.

Efter debatten var både oppositionsledare Sahlin och statsminister Reinfeldt påtagligt nöjda, men ingen av dem vågade säga att just de vann debatten.

– Det ska de som följer debatten avgöra. Jag tyckte att jag visade med mitt femmiljarderstest av det socialdemokratiska budgetförslaget vad det är det handlar om det de vill göra, sa Fredrik Reinfeldt.

– Väljarna, därför att de här skiljelinjerna och tydligheten i politiken kommer fram. Här är sju partiledare som i dag verkligen har diskuterat ideologi, värderingar och vad man står för. Det väcker det politiska intresset inför ett val och det tjänar väljarna på, sa Mona Sahlin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".