Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Öppnare skattegranskning ska spara tid

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 12.50

För första gången kommer landets företagare få veta vilka granskningar Skatteverket kommer att göra av deklarationer. Det här nya greppet är viktigt också för privatpersoner, enligt verket.

– I värsta fall kan en felaktig kontrolluppgift leda till att den anställde inte får rätt pension, eller inte får avdrag för den skatt som arbetsgivaren har betalat in i sina deklarationer. Ju mer rätt vi får det här, desto bättre blir det för privatpersoner, alltså löntagare, säger Andreas Voxberg på Skatteverket.

För att fler arbetsgivare ska lämna rätt uppgifter till Skatteverket och för att privatpersoner inte ska drabbas av exempelvis fel pensionsgrundande inkomstuppgifter, kommer myndigheten nu pröva ett nytt grepp för landets omkring 350 000 företagare.

Det handlar om att öppet berätta om vilka avstämningar som görs när Skatteverket kontrollerar att företagens deklarationer och kontrolluppgifter stämmer överens.

Runt 75 000 företag fastnar varje år i myndighetens kontroller för att de har lämnat felaktiga uppgifter. Men det handlar inte om medvetet fusk eller slarvfel, menar Andreas Voxberg.

– Det är egentligen mer enklare typer av fel. Det är felräkningar, dubbelredovisningar och sådana saker som dyker upp, säger han.

I dag tar det mycket tid både för företagarna och för Skatteverket att gå igenom de felaktigheter som dyker upp. Men nu när informationen om hur granskningarna går till finns tillgänglig på nätet, tror Skatteverket att onödiga frågor kan undvikas och tid kan sparas.

– Jag har ingen bra bild över vilken tid det här tar ute hos skattebetalarna. Men inom Skatteverket handlar det i alla fall om minst 10 000 arbetsdagar.

Vad kommer ni att göra med den tiden nu?

– Det är fortfarande osäkert hur stor effekt det här får. Det här är vårt första försök att presentera den här typen av uppgifter på den externa webben. Jag tror att vi är lika nyfikna som företagare och privatpersoner på vad det här leder till, och om det innebär att vi sparar både tid och pengar hos företag och privatpersoner, säger Andreas Voxberg på Skatteverket.


Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".