Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

A-kasseutbetalningarna ökar kraftigt

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 07.35

Utbetalningarna från arbetslöshetsersättningen ökade kraftigt, med 75 procent, i slutet av förra året. Ökad arbetslöshet och fler heltidsarbetslösa män är några av orsakerna.

– Den primära anledningen är den ökade arbetslösheten, som har gjort att det finns fler ersättningstagare just nu. Men det är också en förändring i sammansättningen av de arbetslösa. Det har medfört att fler ersättningsdagar tas ut per månad. Där har vi sett en ganska dramatisk utveckling, säger Kristian Persson som är arbetsmarknadsanalytiker på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

I december betalades nästan två miljarder kronor ut i arbetslöshetsersättning. Det var en kraftig ökning, med 75 procent mer än december 2008.

Även för hela 2009 ökade utbetalningarna av arbetslöshetsersättningen markant. Totalt betalades nästan 20 miljarder kronor ut under förra året.

Att utbetalningarna ökar beror bland annat på att de personer som får arbetslöshetsersättning, får det för fler dagar. Tidigare tog varje arbetslös i snitt ut 15 ersättningsdagar per månad, nu ligger genomsnittet på 19 dagar.

Men det var också fler som fick ersättning förra året, jämfört med under 2008. Det var framför allt en kategori som ökade, säger Kristian Persson.

– I stort sett hela ökningen av ersättningstagare är män, och där kan vi ha en stor del av förklaringen, eftersom män i större utsträckning arbetar heltid, och därmed nu också har blivit heltidsarbetslösa. Där har vi nog en stor förklaring till att det ser ut som det gör, säger Kristian Persson på IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Samtidigt som utbetalningarna av arbetslöshetsersättningen ökar, stiger medlemsantalet i a-kassorna igen. Förra året fick a-kassorna 30 000 nya medlemmar.

Men medlemsantalet är fortfarande betydligt lägre jämfört med innan medlemsavgifterna höjdes kraftigt 2007. Sedan dess har över 400 000 medlemmar lämnat a-kassorna.

Det ökande antalet medlemmar har inte påverkat storleken på utbetalningarna.


Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".