Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot Collectums val av ITP-fonder

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 17.57

I dag blev det klart vilka bolag som via Collectum kommer att vara med och erbjuda fondförsäkringar till tjänstemän med tjänstepensionen ITP. 1,3 miljoner sparare berörs av beslutet och kommer nu att få fem bolag att välja mellan för att placera sina pensionspengar.

– I rena pengar innebär det att pensionskapitalet vid pensioneringsåldern ökar med hela tio procent vilket ungefär ger 75 000 kronor mer i pensionskapital, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

Från den första juli i år kan de lite drygt en miljon tjänstemän placera sin tjänstepension hos fem utvalda bolag: AMF, Danica, Handelsbanken, Nordea och SEB.

Tre av bolagen som fanns med i det tidigare urvalet finns inte med i det nya avtalet och det här innebär att omkring 250 000 svenskar måste placera om sina pensionspengar innan avtalet går ut i sommar.

Det kritiseras av flera aktörer på marknaden som tror att kunderna inte kommer att göra något nytt val.

– Den erfarenhet vi har är att just den här typen av pensionsfond är det ganska lågt intresse i. Tyvärr är det så att väldigt många väljer att inte göra någonting alls och hamnar då i så kallade icke-valsalternativet, säger Bosse Ågren, chef för Skandia företagsaffär

Även vid pensionsbolaget SPP är man kritisk.

– Man tvingar hundratusentals tjänstemän att byta leverantör efter tre år. Det känns som en klar inskränkning av individens valfrihet. Pension är uppskjuten lön och det är spararnas pengar och inte arbetsmarknadens parters pengar, säger bolagets vd Sara McPhee.

Både SPP och Skandia tycker även att det är fel att så få bolag finns med i urvalet, vilket minskar spararnas valmöjlighet.

– Flera aktörer skulle kunna vara valbara och låta privatpersoner, individer, välja den försäkringsgivare som de finner lämpligast. Det tycker jag skulle vara det bästa, säger Bosse Ågren på Skandia.

Men Jenny Jeppsson vid Collectum försvarar urvalet och menar att spararna aldrig hade fått ett så bra avtal om fler aktörer skulle ha varit valbara.

– Möjligheterna att pressa avgifter och få ett riktigt bra utbud ökar ju om det blir färre som delar på kakan, säger hon.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".