Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Malmström godkänd i EU:s förhör

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 05.20
"En lovande kandidat". Foto: Hans Runesson/Scanpix.

Sveriges kandidat till EU-kommissionen, Cecilia Malmström (FP), får väl godkänt i det skriftliga utlåtandet från det utskott i Europaparlamentet som gjorde utfrågningen av Malmström.

Ekot har läst utkastet till det brev som Europaparlamentet ska skicka till EU-kommissionens ordförande.

Brevet börjar med att slå fast att Cecilia Malmström är lämplig för kommissionärsuppdraget.

Utskottet tycker att hon har visat att hon kan balansera kraven som finns på medborgarnas säkerhet med respekt för den enskilde medborgarens integritet och grundläggande rättigheter.

Särskild uppskattning uttrycks för Malmströms engagemang för ett närmare polissamarbete inom EU.

Utskotten säger sig speciellt uppskatta att Malmström vill betona medborgerliga rättigheter för dem som invandrat lagligt till EU-länder.

Utskottet välkomnar att Malmström vill utvärdera hur det går med EU:s gränskontroll.

Cecilia Malmström får också beröm för ett starkt personligt och politiskt engagemang när det gäller jämställdhetsfrågor. Hennes svar visade att hon har mycket bra kunskap om jämställdhetsfrågorna, står det i brevet.

Utlåtandet om Cecilia Malmström avslutas på följande sätt:

"Fru Malmström är en lovande kandidat som visade stark integritet, engagemang och öppenhet och hon har alla kvalitéer som krävs för att ta sig an arbetet som kommissionär".

Med ett så positivt utlåtande från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter, plus justitie- och inrikesfrågor, kan Cecilia Malmström betrakta sig som helt klar som kommissionär.

Men eftersom en ny bulgarisk kommissionärskandidat ska frågas ut av parlamentet, så kan inte omröstningen hållas förrän den 9 februari.

Herman Melzer, Europaparlamentet i Strasbourg
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".