Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sex svenska ambassader stängs

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 11.05
Många skyltbyten förestår. Foto: Jürg Müller/Scanpix.

Uppdaterad: 13:01
Sverige kommer i år att stänga sex ambassader framför allt i EU-länder och i stället öppna tio nya ambassader på andra platser. Förändringen innebär att svenska ambassader i allt högre grad ska verka utanför EU, medan kontakten med andra EU-länder sköts inom EU-organisationen.

– Det här är ju inte utland på samma sätt som det var tidigare, utan här är ett mycket nära samarbete. Ministrar träffas varje månad, myndigheter, regeringar är sammanvävda. Svenska medborgare har samma villkor som de har i Sverige, så det är en förändring som håller på att ske till det bättre, säger utrikesminister Carl Bildt.

Så det går mer åt att Sveriges yttre gräns är EU?

– Så är det. Vi är medborgare i Sverige och medborgare i Europeiska unionen. Får man problem med andra EU-länder är det de länderna som hjälper till och utrikespolitiken är den gemensamma europeiska utrikespolitiken. Sedan har vi behov av ett samarbetsnätverk inom EU-länderna, men det kommer nog i framtiden att se lite annorlunda ut. Det här är en process som på lite olika sätt är på gång i alla EU-länder.

De svenska ambassader som nu läggs ned inom EU är de i Irland, Luxemburg, Bulgarien, Slovenien och Slovakien. Även ambassaden i Dakar i västafrikanska Senegal läggs ned. Men i stället öppnas tre andra ambassader i Västafrika - i Liberia, Mali och Burkina Faso.

Förändringen där speglar vilka länder Sverige har ett aktivt biståndssamarbete med. Det gäller även de andra nya ambassaderna, som ska ligga i Rwanda, Bolivia, Kambodja och i Albanien, Georgien, Kosovo och Moldavien.

Sambandet mellan svensk utrikespolitik och svenskt bistånd ska nu alltså bli ännu tydligare, som till exempel i Västafrika, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

– Vi har utvecklingssamarbete och det finns också en bra möjlighet att kunna påverka de här länderna - dels för att diskutera klimat, men också , inte minst i Liberia, för att diskutera postkonflikt, kvinnors utsatthet och stötta landets regering. Där är vi också väldigt aktiva i den politiska dialogen.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".