Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige utsatt för flera IT-attacker

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 12.54

Sverige och regeringskansliet utsattes under det svenska EU-ordförandeskapet för fler IT-angrepp utifrån. Enligt utrikesminister Carl Bildt (M) lades det stora resurser på attackerna.

– Vi var intressantare och då blev det lite mer attacker och lite mera nyfikenhet på nätet av mer aggressiv karaktär där man försökte ta sig in i olika system, säger utrikesministern.

Vet ni någonting om vad som låg bakom att det blev fler attacker?

– Det var självfallet nyfikenhet om vad Sverige hade för sig, underrättelse- och informationsinhämtning genom att ta sig in i olika nätverk och skaffa information på den vägen.

Var det allvarligt?

– Det vill jag inte gå in på, men det som man kan säga är att det lägg stora resurser på nätverksoperationer, generellt sett, från ett antal ledande aktörer där vi ser det på nätet, säger Carl Bildt.

Vilka länder, eller grupper i länder, som låg bakom angreppen kan inte Bildt gå in på. Attackerna störde inte heller det konkreta arbetet i regeringskansliet, enligt utrikesministern.

Richard Oehme, chef för informationssäkerhet vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, menar att det måste finnas säkrare system framöver så att myndigheter kan hålla kontakt med varandra även vid allvarliga angrepp. Klart är att det blir allt fler angrepp.

– Det är vår bestämda uppfattning att så är fallet. Tydliga exempel på detta är ju de nätattacker som skedde gentemot Estland och Georgien för en tid sedan och det visar ju på allvaret i situationen, säger han.

Carl Bildt vill nu inleda en diskussion med andra länder om möjligheten att införa ett internationellt regelverk kring IT-attacker.

– Kör du en stridsvagn över en gräns är det ett angrepp. Om du skulle göra en mycket stor nätverksattack där du slår ut infrastrukturen i det landet så är det i formell mening inget angrepp mot det landet, men i realiteten kan det vara mycket mer förödande än en enstaka stridsvagn över gränsen. Kan vi hitta något regelverk för detta måste vi börja samtala om bland länderna, säger Carl Bildt.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".