Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skarp kritik mot ambassadnedläggning

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 16.07
Många skyltbyten förestår. Foto: Jürg Müller/Scanpix.

Den ambassadnedläggning som presenterades av regeringen i dag får kritik av socialdemokraterna. Sex ambassader framför allt i EU-länder stängs. I stället öppnas tio nya ambassader på andra platser.

Kontakten med andra EU-länder kan i allt högre grad skötas inom EU, säger utrikesminister Carl Bildt.

– Det här är inte utland på samma sätt som det var tidigare utan vi har ett mycket nära samarbete ministrar träffas varje månad. Myndigheter och regeringar är sammanvävda. Utrikespolitiken är den gemensamma europeiska utrikespolitiken. Det är en process som på olika sätt är på gång inom alla länder.

De svenska ambassader som nu läggs ned inom EU är de i Irland, Luxemburg, Bulgarien, Slovenien och Slovakien. Även ambassaden i Dakar i västafrikanska Senegal läggs ned. Men i stället öppnas tio andra ambassader i länder som Sverige har ett aktivt biståndssamarbete med -  Mali, Liberia, Rwanda, Burkina Faso i Afrika, Albanien och Kosovo på Balkan samt Bolivia, Kambodja, Moldavien och Georgien.

Men Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman, Urban Ahlin, är inte imponerad över listan med nya ambassader.

– Vad det egentligen handlar om är att man sätter en ambassadskylt på ett Sida-kontor i Afrika. Jag tycker inte att det är rimligt att jämföra ett generalkonsulat i New York eller en ambassad i Dublin med att man öppnar en ambassad i afrikanska länder.

Urban Ahlin anser att det är rimligt att stänga ett antal ambassader i EU, men att några av dem är illa valda. Slovenien för att det är en av de starkast växande ekonomierna på Balkan, Bulgarien för att det är ett av de nyare länderna i EU, och Irland.

– Dublin är ett exempel, det är ett alliansfritt land där Sverige, Finland och Österrike många gånger har haft gemensamma ståndpunkter i Europeiska unionen. Jag tycker att det är olyckligt att vi lägger ner den. Dessutom är Irland och Dublin ett ställe dit många svenskar och svenska ungdomar reser, säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".