Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HAITI

Sökandet efter överlevande trappas ned

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 12.06
Insatserna koncenteras nu till dem som överlevt jordbävningskatastrofen i Haiti. Foto: Charles Trainor/Scanpix.

I Haiti skiftar FN nu fokus från att rädda överlevande i rasmassorna till humanitära insatser för skadade och överlevande. Vissa av FN:s räddningsteam börjar nu åka hem igen eftersom chansen att hitta överlevande är minimal nu nio dagar efter den stora jordbävningen.

Det säger David Norlin, expert på räddningsarbete vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Möjligheten att finna överlevande minskar dramatiskt med tiden. Det är de första kanske tre-fyra dagarna som man har störst chans att hitta överlevande. Men det finns ändå exempel på att man har hittat folk efter ungefär en vecka. När man planerar en sådan här räddningsinsats så är det egentligen för max tio dygn, säger David Norlin som arbetar med utveckling och genomförande av snabba räddningsinsatser för MSB.

FN skiftar nu alltså fokus bort från att leta efter överlevande i rasmassorna till humanitära insatser för de överlevande. Ett förmodligen nödvändigt beslut eftersom det fortfarande finns stora problem i att samordna hjälpinsatserna för de nödställda.

Nu står till exempel folk i timslånga köer för att på en plats få vatten och sedan i timslånga köer på en annan plats för att få mat, rapporterar Ekots utsända.

Hjälpen har hittills inte nått ut till befolkningen i tillräcklig omfattning. Vilket bland annat har lett till att desperata haitier har angripit barnhem för att stjäla mat och förnödenheter.

Det rapporteras att vissa skadade kan komma att få vänta i upp till ytterligare tolv dagar innan de får vård om inte sjukvårdsutrustning börjar strömma till i snabbare takt. Det återstår att se om FN:s omprioritering nu kan ändra på detta.

Haitis premiärminister, Jean-Max Bellerive, har tidigare efterlyst mer samordning av de internationella insatserna.

– I början, precis efter jordbävningen, så fanns det ingen koordination i hjälparbetet. Alla frivilligorganisationer arbetade enskilt på olika platser. Det var allt man kunde göra då men nu behövs bättre samarbete och det är svårt, säger han.

Samtidigt har den haitiska regeringen kritiserats hårt av haitierna själva för att inte göra tillräckligt och för att den i stort sett inte synts till för befolkningen sedan jordbävningen.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".