Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalen rasar mot Dometics ledning

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 18.00

Missnöjet bland personalen på kylskåpstillverkaren Dometic i Motala växer. I april ska fabriken där stängas och tillverkningen ska flyttas till USA, men samtidigt får företaget in nya ordrar och produktionen går för fullt.

Flytten till USA har redan skjutits fram flera gånger och nyanställningar har gjorts för att klara av tillverkningen.

Kritiken växer mot ledningen, berättar Kenny Wickström, verkstadsklubbens ordförande på Dometic.

– Det är jätteoroligt på golvet. Man känner sig orättvist behandlad och oinformerad. Ska man hålla upp arbetsmoralen in i det sista så måste folk få veta vad som händer, vad man kan räkna med och inte räkna med.

I juli förra året kom beskedet att Dometic skulle stänga sin fabrik i Motala och att all tillverkning av kylskåp skulle läggas ned. Men sedan dess har förtaget gjort allt annat än att avveckla sig från orten.

Det är full fart på produktionen och företaget nyanställer på löpande band. I dag jobbar drygt 600 personer i fabriken jämfört med omkring 200 vid nedläggningsbeslutet i somras.

Den flytt som var planerad till den sista december förra året är nu framflyttad till den 9 april. Men eftersom produktionen har ökat och företaget anställer går rykten om att stängningen kan ligga ännu längre fram i tiden, kanske till och med att beslutet ska rivas upp.

Men personalen får inget veta och nu gror missnöjet. Inte heller Kenny Wickström får någon bra kontakt med ledningen som delvis sitter i Solna.

– De svarar inte i telefon när man försöker nå dem. Jag har en dialog med Fredrik Möller via hans telefonsvarare. Jag lämnar mina meddelanden där och så svarar våran chefsjurist. Så han lyssnar av meddelandena men ringer inte tillbaka utan vidarebefordrar det här till chefsjuristen som i sin tur mejlar till mig. Det är den dialog jag har med koncernchefen.

Men Dometics ledning tillbakavisar kritiken.  

– Jag tycker att det har informerats på ett alldeles korrekt sätt. Vi har haft arbetstagarrepresentanter i vår styrelse och sedan har det skett bra information lokalt i Motala, säger Rutger Wachtmeister, marknadschef.

Men det går mycket rykten när man ser att produktionen går bra och det anställs personal?

– Rykten går det väl alltid i alla sammanhang.

Medan tiden går förbereder sig de anställda på att avsluta sina jobb i april. Facket har skrivit en begäran om ett omställningsavtal med möjlighet att söka ekonomisk hjälp för att den uppsagda personalen ska kunna skola om sig.

Men det kravet har företagets ledning svarat såhär på:

– Från koncernledningen svarade de i ett brev till mig att man liknade de här kraven vid utpressning, säger Kenny Wickström.

Det skuldtyngda bolaget som tagits över av ett bankkonsortium med de två ledande bankerna Metsuio och Nordea har ännu inte något besked om omställningspengar till de anställda, säger marknadschef Rutger Wachtmeister.

– Jag har inga vidare kommentarer kring det. Jag vet att det förs samtal i Motala om det.

Enligt facket så har ledningen på företaget kallat ansökan för en utpressning. Varför?

– Jag har ingen kommentar till det.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".