Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elitklubbar bryter mot skatteregler

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 05.00
Modo Hockey har överklagat det beslut som Skatteverket fattat efter granskning av klubben. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Många elitidrottsföreningar bryter mot Skatteverkets regler, visar Skatteverkets riktade granskning av elitidrotten de senaste åren.

Av 170 elitföreningar och bolag knutna till föreningar har myndigheten haft synpunkter i nästan hälften av fallen. Totalt har drygt 80 miljoner kronor i uteblivna skattepengar hittats.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket säger att det handlar om tre huvudområden.

– Det är när man har ett bolag som hyr ut en arena till en idrottsförening väldigt billigt. Det har varit problem med att föreningarna har glömt att betala moms när de har köpt spelare från utlandet. Vi har även sett fall där föreningarna har betalat spelarnas agentkostnader, och det anser vi är lön till spelaren, säger Pia Blank Thörnroos.

Av 170 granskade föreningar och bolag knutna till föreningar, nästan uteslutande på herrsidan i de högsta divisionerna i bandy, basket, fotboll, handboll, ishockey och speedway, så har 75 stycken brutit mot Skatteverkets regler.

Totalt har 80 miljoner uteblivna skattekronor hittats. Ingen av idrotterna sticker ut, men mest pengar handlar det om inom ishockeyn och fotbollen. Fast det är inte fråga om något utbrett fusk i form av svarta löner, säger Pia Blank Thörnroos, utan snarare om hur föreningarna tolkat reglerna.

– När det gäller elitidrottsföreningar så har de både skattefria zoner med sina föreningar, och sedan skattepliktiga områden där de driver viss verksamhet i bolag. Det gör ju att när de handlar mellan bolag och föreningar så uppstår det problem. Så det kan ju finnas viss okunskap hur de där problemen ska hanteras.

Vissa klubbar och bolag har betalat Skatteverkets krav under de 2,5 åren som granskningen pågått, medan de fall där klubbarna överklagat väntas avgöras i domstol framöver.

Ett sådant exempel är Modo hockey. Skatteverket menar att de har fått hyra ishallen i Örnsköldsvik till ett underpris av bolaget som äger arenan. Ett bolag som vid granskningstillfället samtidigt var majoritetsägt av Modo själva.

Arenabolaget krävs nu på mångmiljonbelopp. Men föreningen som i dag äger hela arenabolaget har överklagat till länsrätten.

Modos klubbdirektör Anders Trollsås tycker att det är bra med en prövning. Han ser förutom ekonomiska konsekvenser för föreningen på kort sikt om de förlorar tvisten, även en framtida utveckling där de och andra föreningar tvingas att bolagiseras.

– Jag vet att några av mina kollegor i elitserien i det närmaste beslutat sig för, eller i varje fall ser att det är den vägen man är mer eller mindre tvungen att gå.

Att göra om föreningen till ett aktiebolag alltså?

– Ja, i var fall elitdelen av det, säger Anders Trollsås, klubbdirektör i Modo hockey.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".