Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

En av sex anställs efter nystartsjobb

Publicerat söndag 24 januari 2010 kl 04.00
"Bättre resultat än tidigare."

För en av sex långtidsarbetslösa har ett nystartsjobb lett vidare till en vanlig anställning. Resten är antingen kvar i åtgärden eller har blivit arbetslösa igen. Det visar en utvärdering Arbetsförmedlingen gjort sedan regeringen införde nystartsjobben 2007.

Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tycker ändå att resultatet är bra.

– Ja det tycker jag. Om man jämför med andra tidigare insatser för den målgruppen som har varit borta så länge, så är det ett bättre resultat än vad man har haft tidigare.

Nystartsjobb gick, när det infördes 2007, under benämningen "krafttag mot utanförskapet". Långtidsarbetslösa som varit borta från arbetsmarknaden mer än ett år skulle få ett jobb mot att arbetsgivaren slapp betala arbetsgivaravgiften.

När Arbetsförmedlingen summerar de tre år som gått visar det sig att drygt 60 000 personer har eller har haft ett nystartsjobb. 10 000 av dem har gått vidare till en vanlig anställning - en del fortsatte hos samma arbetsgivare och andra fick anställning hos Samhall. 

Men dubbelt så många, närmare 20 000, gick istället tillbaka i arbetslöshet, vilket ju inte var så bra säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

– Det är klart att det allra bästa hade varit om man hade haft möjlighet att komma tillbaka till arbete. Men man ska komma ihåg att alternativet för den här målgruppen, de personer vi pratade om tidigare, var att gå helt passiv i aktivitetsstöd och inte få någon som helst hjälp eller stöd.

Omkring 4 000 personer har istället börjat ett program på Arbetsförmedlingen. Men många, omkring 25 000 av de drygt 60 000, är kvar på nystartsjobbet.

Det beror på att det handlar om långvariga insatser enligt Sven Otto Littorin.

– Det är någonting bra i grunden.

Men du tycker inte att det är något bevis på att det är en inlåsande åtgärd?

– Nej, det tycker jag inte att man kan säga eftersom det finns en tidsbegränsning per automatik, eftersom man får nystartsjobb på samma längd som man varit arbetslös.

– Utan det är en möjlighet för många som varit borta väldigt länge att få kontakt med marknaden, få testa sin arbetsförmåga och också få kontakter som man inte har haft tidigare, säger Sven Otto Littorin (M).

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".