Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Guantánamo

50 fångar kan bli kvar utan rättegång

Publicerat lördag 23 januari 2010 kl 02.00
Fångarna är enligt arbetsgruppen för farliga för att släppas fria eller omöjliga att ställa inför rätta. Foto: Brennan Linsley/Scanpix.

USA ska fortsätta att hålla ett 50-tal Guantánamofångar kvar i fängelse utan rättegång på obestämd tid.

Det rekommenderar president Obamas särskilda arbetsgrupp som nu gått igenom samtliga fångars status på Guantánamo. Samtidigt vill gruppen att 35 av de återstående fångarna ska ställas inför rätta, antingen i civil eller militär domstol.

Det är 47 fångar som president Obamas arbetsgrupp för Guantánamo nu vill att USA fortsätter att hålla i fängsligt förvar utan formella anklagelser eller rättegång.

Fångarna är enligt arbetsgruppen för farliga för att släppas fria eller omöjliga att ställa inför rätta. Det sistnämnda bland annat för att bevis mot dem kan ha tvingats fram genom nu olagliga förhörsmetoder.

Arbetsgruppen, som på presidentens order gått igenom samtliga Guantánamofångars fall, föreslår alltså att de aktuella fångarna blir kvar på Guantánamolägret på obestämd tid, rapporterar olika medier och citerar regeringsskällor.

Obamaregeringen har sedan tidigare bestämt sig för att köpa ett fängelse i delstaten Illinois dit fångarna, om planerna godkänns av kongressen, ska flyttas istället. Det är dock inte alls säkert att kongressen går med på detta. För närvarande kan till exempel Guantánamofångar bara föras till det amerikanska fastlandet för att ställas inför rätta.

Människorättsorganisationer är kritiska mot arbetsgruppens förslag. Det liknar den förra regeringens agerande menar de och Obama sviker sina vallöften om han går med det här.

”Det finns inget i vår författning som tillåter USA att hålla fångar på obestämd tid utan anklagelser eller rättegång”, säger bland annat organisationen ACLU till Washington Post.

I övrigt föreslår arbetsgruppen att ytterligare 35 Guantánamofångar kan ställas inför rätta, antingen inför civil eller militär domstol.

Fem av dem ska som tidigare rapporterats ställas inför rätta i civil domstol i New York, bland dem Khalid Sheik Muhammed, som anklagas för att vara den som var huvudansvarig för 11:e septemberattackerna 2001.

Resterande drygt 100 fångar kan så småningom släppas fria genom att skickas till andra länder, menar arbetsgruppen. Flera av dessa fångar är dock från Jemen och presidenten har tills vidare stoppat alla förflyttningar av fångar till det landet efter terrorförsöket på juldagen över Detroit, som kopplats till al-Qaida i just Jemen.

När Barack Obama tillträdde som president blev ett av hans första beslut att beordra att det omstridda Guantánamolägret skulle stängas på ett år. Tidsfristen för det gick ut i går men fängelset är fortfarande öppet och numer finns ingen tidsgräns för när stängningen kan ske.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".