Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Isen ställer till det för Smögenfiskare

Publicerat lördag 23 januari 2010 kl 07.50
Yrkesfiskaren Martin Olofsson kommer inte ut med sin fiskebåt. Foto: Jan Andersson/SR.

Det kalla vädret den senaste månaden har gjort att isen nu lagt sig på många platser, även längs västkusten. Så här mycket is har det enligt många kustboende inte varit på 23 år.

Det har lett till stora problem för till exempel sjöfarten och yrkesfisket, och för två veckor sedan stängde Sjöräddningssällskapet tillfälligt sin station på Smögen på grund av isen.

– Båtarna vi har är inte byggda för gång i is och det fanns inget annat att göra än att stänga. Sedan får vi se, säger Ronny Malm, uppsyningsman och chef för Sjöräddningsstationen på Smögen.

Sjöräddningssällskapet får nu istället använda sjöräddningskryssare som är förstärkta och som finns vid andra platser, längre upp och längre ner längs kusten. Dessutom har tre svävare som lätt kan ta sig fram på isen och undsätta behövande kommit till västkusten, säger Ronny Malm.

– Just för att kunna bibehålla beredskapen för sjukdomstransporter från de ställen där vi har bebodda öar. Vi har ju Koster och runt Käringön, Gullholmen och Göteborgs skärgård.

Den första isen lade sig längst in i vikar och fjordar redan före jul, men i början av förra veckan började isen också att lägga sig på Skagerrack och Kattegatt berättar yrkesfiskaren Martin Olofsson från Smögen.

– På tisdagen när vi drog så bildades stora isflak ute på havet. Stora sjok av packad is som flöt ihop. Det såg läskigt ut och vi bestämde oss att vi skulle lasta båten full och ta det med oss hem.

Har ni legat still vid kaj sedan dess?

– Ja, vi ville inte sätta ut de här igen för då riskerar vi att bli av med våra redskap. Då har vi inget att leva av. De är vi rädda om.

Men varför kan ni inte anpassa fiskebåtarna efter isen?

– Det skulle vi kunna göra men om du hör på de gamla gubbarna så var det is här senast mellan 1985 och 1986 och 1986 och 1987. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva så här mycket is.

Martin Olofsson går och plockar bland sina uppstaplade fiskeredskap här vid kaj på Smögen. Något sådant här har han aldrig varit med om tidigare.

Hans fiskebåt, Martina är inbäddad av tjock is och för några dagar sedan sjönk en annan fiskebåt inne vid kaj, på grund av att isen sprängde sönder en slang som gick genom båtens skrov.

– Det kan hända vilken båt som helst. Säg att det blir strömavbrott – fryser en slang då så kan det gå hål och då är det öppet hav.

Är du inte rädd?

– Jo, jag är orolig. Det första jag gör på morgonen är att åka hit och se efter så att allt är okej. Det är det sista jag gör innan jag går och lägger mig också, säger Martin Olofsson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".