Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppskjutna löner kan påverka nya avtalen

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 07.32
Anders Weihe.

Årets avtalsrörelse kan kompliceras av att så många industriarbetare fick se sin löneökning förra året skjutas upp till i år. Från arbetsgivarhåll menar man att det måste påverka hur höga årets löneökningar kan bli.

Anders Weihe är förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen:

 –  Det är klart att det utgör en tung ryggsäck. Det här är löneökningar som finns i ett avtal som inte är uppsagt. De finns där och de gäller ju. Men man har skjutit upp dem till 2010 och måste hantera dem då. Det är klart att det påverkar utrymmet för kostnadsökningar i bolagen.

Enligt en undersökning som fackförbundet IF Metall gjort så har ungefär 40 procent av deras medlemmar fått löneförhöjningen för 2009 framflyttad till i år. Enligt det centrala avtalet kan det ge 3,6 procents löneökning.

Avtalet slöts 2007, i slutet av en lång högkonjunktur, och Anders Weihe på Teknikföretagen menar att det slog fel, eftersom det sedan blev den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet.

Samtidigt understryker han att avtalet ju inte sades upp, utan gäller, och därmed har också de anställda rätt till löneförhöjningen. Problemet menar han är att företagen inte har råd med så höga löneökningar. Därmed så måste hänsyn tas till de uppskjutna löneökningarna för 2009, när man förhandlar om årets löneökningar.

Det vill arbetsgivarna göra genom att låta löneökningarna bestämmas lokalt ute på företagen, och inte genom centrala förhandlingar, något som facket vägrar.

Enligt Anders Weihe kommer för höga löneökningar att leda till att företag kommer slås ut i onödan.

– Det ligger ju i ingens intresse, vare sig de som blir arbetslösa eller i företagets, att du slår ut företagen genom att höja kostnaden. Du skulle slå ut många företag som inte behöver slås ut. Utan som i stället, för företag och anställda men också för svensk ekonomi i framtiden, måste värnas och leva kvar.

Eftersom industrin ska sätta lönemärket för alla branscher, så kan därmed de uppskjutna löneökningarna inom industrin påverka årets löneförhandlingar för alla.

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, tycker inte det är rimligt att låta uppskjutna löneökningar för 2009 påverka årets löneförhandlingar, det skulle bara betyda att de som gått med på arbetsgivarens krav tidigare förlorar flera gånger om:

– Det är någonting som folk naturligtvis blir oerhört förbannade på att höra. När de har ställt upp och faktiskt sett till att en kostnadsbesparing gjorts under förra året. Att man då ska få höra att man inte får löneökningar, då blir man förbannad helt enkelt, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".