Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bombdetektor i Irak troligen en bluff

Publicerat lördag 23 januari 2010 kl 12.18

I Storbritannien har en företagare gripits misstänkt för att ha sålt verkningslös apparatur för att upptäcka sprängladdningar. Bland annat har den irakiska regeringen köpt sådan apparatur för hundratals miljoner kronor.

Irak har ju de senaste åren drabbats av ett stort antal allvarliga bombattentat med tusentals dödsoffer. Under hösten inträffade några av de allvarligaste. I oktober dödades 150 personer på en enda dag och den 8 december dödades 120 personer och över 500 personer skadade.

För att försöka förhindra attentat finns ett stort antal vägspärrar och när polis och militär letar efter sprängämnen i bilarna så används bombdetektorn från det brittiska företaget ATSC. De irakiska myndigheterna har själva börjat misstänka att utrustningen inte fungerar eftersom så många sprängladdningar slipper igenom och har inlett en undersökning. Men tv-programmet Newsnight på BBC hann före och lät olika experter analysera apparaturen.

Detektorn består av ett svart plasthandtag med ett långt metallspröt på. Och när den ger utslag så rör sig metallsprötet, ungefär som på en slagruta. Och beroende på vad man letar efter så finns det olika plastkort med datachip att sticka in i detektorn. Men enligt Marcus Kuhn på datalaboratoriet på Cambridgeuniversitetet så är datachipen på korten så primitiva att det inte går att lagra någon typ av specifik information.

Företaget som tillverkar detektorerna hävdar att under ideala förhållanden sprängmedel upptäckas på en kilometers avstånd. Och enligt företagets marknadsföring så det finns också andra datachip att sticka in i detektorerna om man istället för sprängmedel letar efter till exempel elefanter eller hundradollarssedlar.

Den brittiska regeringen reagerade snabbt på uppgifterna i tv-programmet och har nu förbjudit export av den här detektorn och företagets ägare har gripits av polisen misstänkt för bedrägeri.

Irak har betalat över en kvarts miljon kronor styck för de här detektorerna och har köpt ett par tusen stycken för sammanlagt över 600 miljoner kronor, också många andra asiatiska länder finns bland köparna. Däremot har inga västländer låtit sig lockas av företaget ATSC.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".