Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
usa

Det blåser kyliga vindar kring Obama-män

Publicerat söndag 24 januari 2010 kl 10.30
Stark kritik mot båda två. Foto: Haraz N. Ghanbari/Scanpix. Montage: SR.

Två av president Barack Obamas mest förtrogna när det gäller den ekonomiska politiken i USA, centralbankschefen Ben Bernanke och finansminister Timothy Geithner är i blåsväder.

I veckan som kommer ska senaten rösta om Bernanke ska bli omvald, men flera senatorer kommer inte rösta för honom. Och Geithner pressas hårt för sin roll räddningspaketet för storföretaget AIG.

För några veckor sedan fick centralbankschefen Ben Bernanke den prestigefyllda utmärkelsen årets person av tidskriften Time. Och även om utnämningen blev kritiserat från vissa håll var de flesta ekonomiska bedömare ense om att han ganska enkelt skulle bli omvald centralbankschef för ytterligare en period.

Men så kom förra veckans valmotgång i Massachussets för demokraterna, som många tolkade som ett folkligt uppror mot den av Obamaregeringen och i viss mån centralbanken förda ekonomiska politiken. Och plötsligt var centralbankschefens omval mer osäkert.

Ekonomiprofessorn Peter Navarros åsikt är inte ovanlig just nu. Han är en av Bernankes kritiker och säger till tv-bolaget CNBC att Bernanke nu är politiskt död efter att flera demokratiska senatorer vars senatsplatser står på spel i höstens kongressval har sagt att de inte tänker rösta för en förlängning av Bernankes mandat. Frågan om Bernankes framtid har alltså blivit storpolitik.

En av dem som tydligt säger nej till att rösta för Bernanke är Barbara Boxer från Kalifornien och hon sa i ett skarpt formulerat uttalande häromdagen bland annat att det är dags att centralbanken leds av någon som står upp för vanligt folk och inte för Wall Street.

Kritiken mot Bernanke handlar mest om det, att han ska arbetat för mycket för att rädda storfinansen och till exempel inte underlättat bankernas utlåning tillräckligt mycket.

Bernankes mandat går ut den sista januari och omröstningen om hans framtid i senaten är planerad att hållas senare i veckan. President Obama har mycket tydligt uttalat sitt stöd för Bernanke och i nuläget ser det ändå ut som att den lågmälde centralbankschefen med knapp marginal kommer att bli omvald, men det är inte helt säkert. Även om han skulle bli omvald så menar en del analytiker att den senaste tidens debatt om honom skadat hans förtroende och ledarförmåga.

– Världen kommer tro att vi har förlorat vettet om kongressen bestämmer sig för att rösta bort den person som räddade världen, säger en annan ekonom, Lyle Gramley, som tycker det är givet att Bernanke ska få fortsätta.

Osäkerheten kring Bernankes framtid var också en av anledningarna till USA-börserna gick ner kraftigt under slutet av den gångna veckan.

Debatten här i USA går också tämligen hög om framtiden för USA:s finansminister Timothy Geithner. Han har många starka kritiker, inte minst från republikanskt håll, som bland annat menar att han är ett för svagt kort i de svåra ekonomiska förhållandena och då och då hörs röster med krav på hans avgång.

På senare tid har kritiken mot Geithner mest handlat om hans inblandning i det enorma och ibland hårt kritiserade räddningspaketet för det amerikanska försäkringsbolaget AIG hösten 2008. Det var Geithner i hög grad med att arbeta fram eftersom han då var centralbankens regionchef i New York.

Under de senaste veckorna har det framkommit att olika tjänstemän på centralbanken i New York i e-postmeddelanden till AIG krävde att företaget inte skulle offentliggöra villkoren för den mångmiljardhjälp som man fått. Uppgifterna har fått kongressen att reagera starkt och den kommande veckan veckan kommer bland andra Timothy Geithner grillas hårt i kongressen om sin eventuella roll i detta.

Geithner har dock hittills sagt att han inte var inblandad i den här kommunikationen med AIG, och på den punkten har han också hittills fått stöd av Vita huset.

Men att finansministerns roll försvagats blev också tydligt när president Barack Obama häromdagen presenterade planerna på att strama åt reglerna för Wall Streets storbanker. Geithner är en av dem i regeringen som argumentet för att inte gå så hårt fram mot Wall Street, men presidenten valde att i den här frågan till slut ställa sig bakom sin ekonomiske rådgivare Paul Volker.

Presidenten säger sig dock fortfarande ha fullt förtroende för Timothy Geithner.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".