Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ericsson sparar vidare trots miljardvinst

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 07.34
Vd:n presenterar rapporten. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Uppdaterad: 16:58
Telekomföretaget Ericsson gjorde en vinst före skatt på 6,7 miljarder kronor det fjärde kvartalet förra året. Det var lägre än samma kvartal 2008 och sparprogrammet som lanserades i januari 2009 fortsätter.

– Det är spännande och det är roligt att ta över ett företag som är starkt i dessa tider och teknologisk ledare, så det känns rätt bra, säger Ericssons nye vd Hans Vestberg.

När det gäller jobben, hur stor är sannolikheten att det kan bli nya neddragningar i Sverige?

– Programmet som vi la i början av 2009 innefattar ju Sverige och resten av världen och det håller vi på att utföra just nu. Det programmet har ungefär ett halvår kvar, vi har aktiviteter kvar som ska göras men där ser vi relativt liten påverkan på Sverige det här halvåret. Sedan är det så att vi måste arbeta med effektivitet hela tiden. Det är en väldigt konkurrensutsatt verksamhet.

Det var premiär och lite nervöst medgav Hans Vestberg, men bolaget nådde ändå upp till marknadens förväntningar.

På börsen backar dock aktien men inte mer än vad som motsvarar en daglig upp- eller nedgång. Det är omsättningssiffrorna som inte ger en rejäl kursuppgång i dag.

Omsättningen sjönk med 13 procent, från 67 till 58 miljarder, om man jämför fjärde kvartalen med varandra.

Resultatet 6,7 miljarder dras dessutom ner av olika omstruktureringskostnader och hamnar så räknat på betydligt beskedligare 1,4 miljarder kronor.

En tung post som drar ned resultatet är den sparplan som löper från januari 2009, som redan gett besparingar och nedskärningar, alltså omstruktureringskostnader, på upp till sju miljarder och ligger före plan. Den planen säger tio miljarder lägre kostnader från andra halvåret 2010.

Till det ska läggas det som lanseras som nytt i dag av Ericsson, nämligen 15 till 16 miljarder kronor fram till halvåret 2010. Sammantaget betyder det att Ericsson ska spara och dra ned flera miljarder till och räknat i antal anställda betyder det ytterligare 1 500 jobb som ska bort, sammanlagt 6500 jobb i det pågående sparprogrammet.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".