Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Köttbranschen inför nya regler

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 16.11

Nu har köttbranschen ett färdigt förslag till bättre djurskyddet på de svenska grisgårdarna. Gårdarna ska kontrolleras kontinuerligt.

– Det viktigaste är ju att vi ska få en tredjepartskontroll, ett oberoende certifieringsföretag som gör de här kontrollerna. Det är då både en säkerhet för bonden, att han kan få dokumenterat det han gör, att han lever upp till de regler och annat som man ska göra. Det är också en säkerhet för kunder och konsumenter att det vi säger också efterlevs, säger LRF-ordföranden Lars-Göran Pettersson.   

Totalt ska kontrollerna och certifieringen omfatta 2 000 svenska gårdar. Hur ofta kontrollerna ska ske är inte klart.

Branschens förslag är att oberoende företag, som till exempel Smak eller Aranea, som sköter Krav-certifieringen, ska göra detta.

Hur kan man med det här förslaget garantera att svenska bönder följer djurskyddslagen?

– Vi är övertygade om att det kommer att bli en nivåhöjning i det här, det tror vi. Sedan kan vi aldrig garantera att det inte kan komma fall där inte den här lagstiftningen följs. Vår bestämda uppfattning är ändå att det här är ett ytterligare led - en ökad säkerhet både för kunder och konsumenter att djurskyddslagstiftningen vi har följs, säger Lars-Göran Pettersson.

Nästa vecka fattar branschen beslutet om certifieringen och det ska börja fungera i praktiken senast i mars. Och Lars-Göran Pettersson på LRF hoppas att finansieringen blir med EU-pengar.

– Vi undersöker aktivt om det är möjligt att finansiera det här via EU:s landsbygdsprogram.

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".