Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

M skärper sin jämställdhetspolitik

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 16.18
Bland annat lärare ska bli bättre på genusfrågor, enligt Moderaternas förslag. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

Barnskötare, lärare och vårdpersonal ska till exempel i framtiden få bättre kunskaper om genusfrågor i sin utbildning, enligt Moderaternas nya jämställdhetspolitik.

Moderaterna vill profilera sig som ett parti för ökad jämställdhet mellan könen. Statsminister Fredrik Reinfeldt beskriver orättvisorna mellan könen:

– Jag tror att många kvinnor upplever att män som inte alls kan lika mycket och inte alls är lika begåvade ibland tar sig fram på ett sätt som är svårare för kvinnor och som kräver större insatser när kvinnor försöker göra på motsvarande sätt.

En total omsvängning i synen på jämställdhet är på väg inom Moderaterna. Partistyrelsen har antagit en ny politik som bland annat innehåller en vision för ett jämställt Sverige.

I ett sådant samhälle förekommer inte diskriminering på arbetsmarknaden, varken när det gäller löner eller möjligheterna att göra karriär.

Omsorgen om barnen delas lika. Det här kommer att påverka familjen positivt och skilsmässorna minskar successivt samtidigt som hälsan ökar, spår Moderaterna.

För att nå de här målen krävs det bland annat stora utbildningsinsatser i genusfrågor inom all pedagogisk utbildning.

Trots att Moderaterna nu är beredda att skriva under på att kvinnor och män begränsas av könsnormer vill statsministern fortfarande inte kalla sig feminist.

– Jag tycker att vi har ett samhälle som ofta är väldigt inställt på att män får mer makt trots att tjejer, kvinnor ofta är bättre i skolan och har bättre förutsättningar att ta ansvar många gånger. För mig ryms inte det i ordet feminist.

De andra partierna i alliansen är knappast på väg åt samma håll som Moderaterna. När partiet nyligen öppnade dörren för kvotering till näringslivets styrelserum protesterade till exempel de andra regeringspartierna.

Moderaterna fortsätter alltså på den inslagna vägen och föreslår att såväl skolor som arbetsplatser kan behöva en jämställdhetsmärkning i framtiden. Det här är frågor som statsministern själv tycker är viktiga.

– Det här är ju i syfte att förändra och förnya med vår ständiga utgångspunkt att det finns problem i Sverige, bland annat i hur kvinnor släpps fram och får möjlighet att få inflytande. Det är exempel på saker vi vill förändra, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".