Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever drogtestas trots omfattande kritik

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 06.00
Skolinspektionen förvånas över att Brinellgymnasiet drar i gång med testerna trots kritiken. Arkivfoto: SR

Trots Skolinspektionens skarpa kritik mot slumpvisa drogtester på elever på Brinellgymnasiet i Nässjö, startar man denna vecka med frivilliga tester på förstaårseleverna.

Skolan har skickat hem lappar till föräldrarna om att eleverna går med på testet frivilligt.

Jan Andersson är gymnasiechef på Brinellgymnasiet.

– Vi tänker börja den här veckan med årskurs 1. Vi har lite över 400 elever här och i årskurs 1 har vi fått in lite mindre än hälften av papperna. Av dem är det en övervägande del som vill vara med, säger Jan Andersson.

Hur kommer testerna att gå till?

– Man blir slumpmässigt utvald. Vi hade för avsikt att starta upp med fem stycken vid varje tillfälle men det gör vi nog inte nu utan vi tar ett färre antal, kanske två stycken eftersom det är så få som är berörda av det här, säger Jan Andersson.

I november månad klubbade barn och utbildningsnämnden i Nässjö igenom beslutet att drogtesterna skall tas slumpmässigt på Brinellgymnasiets elever, efter att man tidigare haft problem med droger på skolan.

Ännu vet man inte hur man skall gå till väga för att kalla eleverna till det här testet, men funderingar finns kring att skicka ett sms till dem som väljs ut. Detta för att sekretessen skall behållas och eleven inte skall känna sig utpekad.

Även om man blir uttagen så har man möjlighet att säga nej till testet.

Skolinspektionen har tidigare varit skarpt kritisk mot de här drogtesterna och Ann-Marie Begler som är generaldirektör på inspektionen säger att hon är förvånad över beslutet.

– Jag är väldigt förvånad över att kommunen inte accepterar de beslut som vi tar. Vi är utsedda av regeringen att tolka och omsätta den lagstiftningen som finns till praktisk verksamhet. Det har vi gjort och kommunen accepterar tydligen inte det. Det tycker jag är uppseendeväckande, säger Ann-Marie Begler.

Men Jan Andersson menar att även om man bryter mot lagen så är drogtesterna berättigade.

– Det är naturligtvis tråkigt att vi har tolkat det här på olika sätt men vi har fått ett uppdrag från barn- och utbildningsnämnden att göra det här. Då gör vi det så får vi se vad som händer i nästa steg, säger Jan Andersson.

Ann-Marie Andersson går andra året på Brinellgymnasiet.

Vad tycker du om de här drogtesterna?

– De kan väl vara bra för att man ser vilka som gör sådant. Men det kan också vara dåligt för att man inkräktar på en annan persons privatliv. Säger man nej så kan man få misstanken att man gör det även om man kanske inte gör det så det kan vara lite både och, säger Ann-Marie Andersson.

Kjell Ahlkvist, SR Jönköping
kjell.ahlkvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".