Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Två av tre nyanlända saknar jobb

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 05.00

Det tar över 20 år för utrikes födda att komma ifatt infödda svenskar på arbetsmarknaden när det gäller att hitta ett jobb visar en ny rapport.

Mahmood Albazi född i Irak har försökt hitta jobb, men har nu eget företag i stället.

– Enda chansen man har är att starta eget och försörja sig själv helt enkelt. Att försöka hitta jobb tror jag blir jättesvårt, säger Mahmood Albazi.

Han är utbildad skräddare i Irak. När han kom till Sverige på 80-talet fick han ett jobb på ett företag för funktionshindrade eftersom han inte kunde språket så bra. Han tröttnade och startade eget och säljer nu skinnvaror i ett gatustånd i Stockholm city.

Mahmood Albazi är ett talande exempel som visar att utrikes födda har betydligt svårare att hitta jobb än infödda svenskar.

En rapport som Statistiska centralbyrån tagit fram visar att knappt var tredje av dem som varit i Sverige två år eller mindre har någon form av sysselsättning, mer än två tredjedelar saknar alltså jobb.

Det spelar mindre roll varifrån man kommer, det är tiden man varit i Sverige som är det viktiga.

Inte förrän efter över 20 år i Sverige har man samma chans som infödda svenskar att hitta sysselsättning.

7 av 10 utrikes födda som varit här mer än 20 år har någon form av sysselsättning, för infödda svenskar ligger siffran på 8 av 10.

För dåligt, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

– Svensk arbetsmarknad är mest byggd för dem som redan har jobb. Man sätter upp skydd och hjälp för dem som redan har hjälp men höga trösklar för dem som inte har jobb. Vi måste hitta vägar där vi kan sänka tröskeln när det gäller lagen om anställningsskydd för att våga ta emot människor som utifrån arbetsgivarens perspektiv är en större osäkerhet att anställa än den som kommer från andra jobb och kan visa upp bra referenser, säger Christer Ågren.

Har inte era medlemmar, företagen i Sverige, något slags ansvar att anställa även människor som är födda utanför Sveriges gränser?

– Alla har ett ansvar att behandla alla människor lika, säger Christer Ågren.

Rapporten som tagits fram på begäran av Svenskt Näringsliv och Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, visar också att de som är födda utomlands inte heller hittar jobb som passar.

Bland infödda svenskar jobbar nästan 8 av 10 med ett yrke som motsvarar deras utbildning. För personer födda utanför Sverige är det bara varannan, 5 av 10 som har ett jobb som passar utbildningen.

Anna Ekström, ordförande för Saco, menar att språket, framför allt fackspråket, kan vara avgörande för att hitta jobb.

– Det är viktigt för alla, men för en akademiker är det extra viktigt att kunna sitt yrkesspråk ordentligt och kunna prata svenska inom yrket. Därför tror jag mycket på att man måste ha mer specialiserad svenska för invandrare och mer akademikersvenska för invandrare så att man får lära sig yrkesspråket ordentligt, säger Anna Ekström.

Mahmood Albazi har gett upp hoppet om att hitta ett jobb. Sin framtid ser han som egen företagare.

– Jag är för gammal för att söka jobb nu, jag är 57 år gammal, vem ska anställa en 57-åring, säger Mahmood Albazi.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".