Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler unga prostituerar sig på nätet

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 05.16

Det verkar bli vanligare att barn och unga visar sina kroppar inför en webbkamera och att vuxna betalar för att titta. Polisen kallar det "webbprostitution" och även om man inte vet exakt hur vanligt det är, så ökar antalet anmälningar.

Björn Sellström är kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen och ingår i den grupp som bland annat arbetar med barnpornografibrott på internet.

– Man kan säga att det är en relativt ny typ av, om man ska kalla det prostitution, att unga säljer sex, alltså webcam-shower, man strippar till exempel för någon vuxen som betalar för att få ta del av det här, säger Björn Sellström.

Polisen uppger att många barn och unga som råkar illa ut ofta lever under trassliga levnadsvillkor. Det kan finnas missbruksproblem och en avsaknad av goda vuxenkontakter. 

Det är också en bild som Åsa Landberg, psykolog och terapeut på Rädda Barnen kan bekräfta. Till henne kommer dessa ungdomar ofta ofrivilligt och i sällskap med polis, socialtjänsten eller med någon förälder.

– De som råkar allra värst ut är tonåringar som mår väldigt dåligt och som inte har förmåga att ta hand om sig själva. De utsätter sig för jättemycket och hamnar i en ond spiral som de inte kan ta sig ur, säger Åsa Landberg.

Polisens utredningar hittills har visat att det är många barn och unga vuxna som visar upp sina kroppar på internet med en webbkamera mot att de får ersättning eller bara för att få bekräftelse, säger kriminalinspektör, Björn Sellström.

– Ersättningsnivåerna kan ibland vara förfärande låga. De blir lägre i takt med låg ålder på offren. Kommer man ner i elva, tolvårsåldern så kan det handla om elektroniska husdjur, påfyllning av mobiltelefonabonnemang, alltså väldigt små summor. Det finns också exempel som egentligen inte är ute efter ekonomisk ersättning utan det handlar om bekräftelse som man vill ha. Man vill ha någon som visar någon form av ömhet och säger sig tycka om en. Till slut blir det drivkraften, säger Björn Sellström.

Spridningen finns i hela landet, säger han.

– De här flickorna finns från Ystad till Haparanda så problemet finns i hela landet, säger Björn Sellström.

Det som från början var en oskyldig sexuell lek för många kan få större konsekvenser än vad ungdomarna anar berättar Björn Sellström, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

– En av konsekvenserna när de lägger ut det här på nätet eller när man säljer en sådan här webcam-show är att gärningsmannen troligtvis kommer att spela in det här och lägga ut det på nätet eller åtminstone har möjlighet att lägga ut det på nätet. Görs det så finns man där för alltid, säger Björn Sellström.

Samma erfarenhet har Åsa Landberg på Rädda Barnen fått bevittna.

– Det är ganska vanligt att det här eskalerar, har man börjat med att skicka en ganska oskyldig nakenbild så kan de bilderna användas i utpressningssyfte för att man ska visa grövre bilder eller filmer så småningom. Då sitter ungdomarna fast, säger Åsa Landberg.

Men det finns en tröst och ett råd för de unga som hamnat i det här och det är att berätta för någon vuxen, säger Åsa Landberg, terapeut och psykolog på Rädda Barnen.

– Det är jobbigt att känna sig avslöjad och det är jobbigt att berätta för vuxna men chansen är stor att det blir mycket bättre sedan, säger Åsa Landberg.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".