Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Obama presenterar sparförslag

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 03.00

Uppdaterad: 04:26
USA:s president Barack Obama fortsätter att komma med nya förslag efter demokraternas nederlag i ett viktigt senatsval i förra veckan.

Nu föreslår presidenten ett treårigt stopp för budgetökningar på flera viktiga samhällsområden. USA ska på det sättet spara 250 miljarder dollar.

Förslaget om utgiftsbegränsningarna i den statliga budgeten är ett av flera som presidenten kommit med i kölvattnet av demokraternas överraskande nederlag i senatsvalet i Massachusetts i förra veckan.

Ett av områdena som han nu vill prioritera är det allt enormare budgetunderskottet. Med början i budgeten för 2011 föreslår presidenten alltså en treårig utgiftsfrysning för sektorer som motsvarar en sjättedel av den totala amerikanska statsbudgeten. Frysningen ska enligt förslaget motsvara budgetbesparingar på 250 miljarder dollar under en 10-årsperiod. Enligt Wall Street Journal kan frysningen komma att beröra bland andra bostads-, justitie-, energi- och jordbrukssektorerna.

Förslaget berör dock inte utgifter för till exempel militären och den inrikes säkerheten, enligt källor i Vita Huset som olika amerikanska medier citerar. För att förslaget ska bli verklighet måste det dock godkännas av senatens båda kamrar vilket inte är någon självklarhet i det politiska klimat som råder.

Förslaget kommer tillsammans med en hel del andra ekonomiska förslag finnas med i president Obamas första så kallade State of the Union-tal som han håller på i morgon.

I går presenterade han också förslag som riktar sig till den amerikanska medelklassen. De handlade om att göra till exempel högskoleutbildning och äldrevård mer överkomlig för fler amerikaner.

Presidenten har nu också offentligt ställt sig bakom idén att det ska skapas en blocköverskridande kommission, som ska arbeta fram åtgärder för att få ner det jättelika budgetunderskottet.

Med den senaste tidens fokus på ekonomi, jobbskapande och budgetunderskott är det tydligt att Obama nu i viss mån ändrar fokus för sin politik.

Sjukvårdsreformen är inte lika framträdande i retoriken längre och demokraterna oroar sig tydligt för vad som ska hända i kongressvalet i november.

Presidenten framträdde i ytterligare en intervju i ABC News i natt svensk tid och skrattade till när han fick frågan om det inte skulle vara skönt att bara sitt en period som president, givet det hårda politiska läget.

– Jag är hellre en bra president under en period än en medioker under två perioder, sa Obama.

I intervjun i ABC fick han också återigen uttala sitt stöd för sin finansminister Timothy Geithner, som varit ifrågasatt på sistone, bland annat för sin inblandning i det statliga hjälppaketet till försäkringsjätten AIG 2008.

Presidenten uppmanade också i intervjun senaten, ännu en gång, att rösta för den sittande centralbankschefen Ben Bernanke som är uppe för omval för ytterligare en period, men som möter starkt motstånd från flera senatorer från båda politiska lägren.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".