Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kina

Dömd regimkritiker okänd för de flesta

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 10.08
Okänd för flertalet kineser.

Regimkritikern och skribenten Liu Xiaobo, som Kina nyligen dömde till 11 års fängelse, får stöd både i och utom landet. Men myndigheterna försöker att städa bort hans namn från internet.

Sedan den kinesiske regimkritikern och skribenten Liu Xiaobo dömdes till elva års fängelse på juldagen 2009 har han fått stöd från många håll.

Bland kritikerna mot domen finns fyra kinesiska partiveteraner, som i ett öppet brev kräver att rättegången mot Liu Xiaobo ska göras om.

De fyra äldre partimedlemmarna är alla över 80 år och är därmed ganska immuna mot påtryckningar från partiet. De representerar den liberalare fraktion av kommunistpartiet som förlorade den interna maktkampen efter demokratirörelsen 1989.

Den före detta universitetsläraren Liu Xiaobo stödde studenternas hungerstrejk 1989 och har blivit ledarfiguren för ett upprop för demokrati och mänskliga rättigheter som kallas Charta 08.

När uppropet började cirkulera i december för drygt ett år sedan orsakade det oro bland ledarna för kommunistpartiet och både de som skrivit på och andra som skulle kunna tänkas skriva på fick påhälsningar av säkerhetspolisen eller blev uppringda av sina arbetsplatsers partiorganisation.

På inhemska internetforum är det svårt att hitta några åsikter om Liu Xiaobo, eftersom hans namn är ett av de känsliga ord som fastnar i myndigheternas filter och sådana inlägg städas bort av nätadministratörer.

Men på till exempel det kinesiska dissussionsforumet Wuyou i Kanada, som är blockerat i Kina och bara kan nås genom att använda speciell programvara, diskuteras både domen mot Liu Xiaobo och uppropet för att få honom fri.

Bland åsikterna märks inlägg som hävdar att demokrati inte passar Kina, ett där de fyra partiveteranerna beskylls för att vara medlemmar i den förbjudna andliga rörelsen Falun gong, och så finns det andra som kritiserar kommunistpartiet och stödjer Liu Xiaobo. I ett kallas partiet för en stor blindbock.

Men trots starkt internationellt stöd är Liu Xiaobo okänd för de flesta kineser. Myndigheternas kontroll över både internet och medier garanterar att allmänheten över huvud taget inte lär sig namnet på den man, som nu föreslås som kandidat till Nobels fredspris av såväl den före detta tjeckoslovakiska dissidenten Vaclav Havel som den tibetanska exilledaren Dalai Lama och den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu.

Liu Xiaobo ska ha överklagat sin fängelsedom, men chanserna att han verkligen skulle släppas fri är små.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".