Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Drogtester på skolor kan prövas av JO

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 12.16
Testerna kan strida mot lagen. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Justitieombudsmannen, JO, överväger att ta upp om skolors slumpmässiga drogtester av eleverna är lagligt. Testerna förbereds på flera skolor i landet, bland annat på Brinellgymnasiet i Nässjö, trots kritik från Skolinspektionen.

Skolinspektionen hävdar att det är ett påtvingat kroppsligt ingrepp att be elever lämna urinprov för att se om de använder droger.

Sådana påtvingade kroppsliga ingrepp är alla medborgare skyddade mot, enligt regeringsformen, som är en av grundlagarna.

Därför är det fel att slumpmässigt testa skolelever för att se om de använder droger.

Det är skillnad om till exempel skolsköterskan ser att en elev mår dåligt, och det finns medicinska skäl att göra urinprov på just den eleven, enligt Skolinspektionen.

Men med dagens skollag riskerar skolor inget straff om de vägrar att följa inspektionens beslut. Brinellgymnasiet i Nässjö förbereder till exempel att starta slumpvisa drogtester ändå.

I dag säger JO Kerstin Andrée till Ekot att hon överväger att ta upp frågan om slumpmässiga drogtester i skolorna. Antingen på eget initiativ eller om det kommer en anmälan.

Hon tycker att det är anmärkningsvärt om det finns skolor som inte följer Skolinspektionens beslut, och säger att en stor fråga är om det går att avstå ett skydd som man har i grundlagen, och också hur frivilligheten ska beaktas.

Skolinspektionen har ännu inte bestämt hur den ska gå vidare när det gäller Brinellgymnasiets uttalande om att de slumpvisa testerna ska genomföras.


Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".