Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Saab lever vidare – Trollhättan ser framåt

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 04.25
Verkstadsklubbens ordförande Paul Åkerlund anländer till Saab på onsdagsmorgonen. Foto: Björn Larsson Rosvall /Scanpix.

General Motors, GM, säljer Saab till holländska Spyker, det beskedet kom i går kväll. Produktionen ska stanna i Sverige och inga uppsägningar planeras för tillfället var beskedet från den nye ägaren. 

Och i Trollhättan blev det jubel i går kväll.

– Nu får vi fira då att vi har fått en fortsättning här i Trollhättan då, och att vi kanske bygger bilar här i Trollhättan om tio år. Skål, säger Mats Roos som är Saab-anställd sedan 15 år.

Vad tror du kommer hända med Saab och Spyker nu då?

– Vi får se vad han har att komma med. Vad han kommer att ställa till för oss, men jag tror att det kommer att gå bra det här, säger Mats Roos.

Vad tror du att Spyker Cars och vd:n Victor Muller kan bidra med för Saab?

– Det var en svår fråga. Jag har ju inte sett honom ännu där inne, men han bidrar ju med pengar så att vi kan överleva, säger Mats Roos.

Paul Åkerlund, ordförande för facket IF Metall på Saab kunde andas ut igår.

– Det känns väldigt bra. En lång och hård kamp är förhoppningsvis över. Vi tror inte att det blir någon dans på rosor i fortsättningen heller, men nu känns det betydligt tryggare, och det känns bättre för vår framtid, säger Paul Åkerlund, som är ordförande för IF Metall på Saab.

Och någon dans på rosor för Saab i framtiden, det kunde inte heller den nye ägaren med vd:n Victor Muller i spetsen utlova i går kväll när han tillsammans med Saabs ledning och representanter för GM mötte pressen.

Men mycket talar för Saab menar Victor Muller.

– Varumärket är starkt och Saabkunderna lojala. Det gör att Saab inom ett par år ska kunna vara tillbaka på försäljningsvolymer på 100 000 bilar per år eller mer, säger Victor Muller.

– Att få köparna att komma tillbaka blir troligtvis det enklaste av allt, säger Victor Muller.

Victor Muller hoppas på den nya bilmodellen 9-5 som snart ska börja säljas, och han uttalade också löften om att produktion inte flyttas från Trollhättan. Saab ska tillverkas i Sverige, för det är så kunderna vill ha det, förklarade han.

Affären kommer att slutföras senast i mitten på februari. Prislappen på Saab är sammantaget nästan 2,9 miljarder kronor.

Spyker betalar direkt motsvarande 530 miljoner kronor till GM. Resterande dryga 2,3 miljarder kronor, det är pengar som man kan säga att GM tillsvidare lånar ut till Spyker, de pengarna ska börja betalas in till GM först om fyra år och då ska Saab vara lönsamt igen och ha råd att betala, är tanken.

Enligt uppgift ska GM:s tidigare tvekan att sälja till Spyker ha haft att göra med de ryska ägarintressena i den holländska sportbilstillverkaren. Nu ska de vara helt ute ur bilden.

Några steg återstår fortfarande i affären, lån från Europeiska investeringsbanken ska fortfarande formellt säkras, men den svenska regeringen har förklarat att den ställer upp och garanterar lån på fyra miljarder kronor.

– Vi har jobbat extremt hårt för att få fram ett resultat. Men jag vill också säga att det är många andra som har gjort otroliga insatser. Särskilt vill jag framhålla de fackliga organisationerna och bolagsledningen, som har varit extremt uthållig, och det har ju också speglat av sig på Spyker, därför att de har sett den energi som har funnits där, säger näringsminister Maud Olofsson

I Saabfabriken i Trollhättan blir det nu planering de kommande veckorna, säger Jan-Åke Jonsson, som är vd för Saab.

– Vi måste planera produktionen, vi måste planera utvecklingen hur vi ska tillbaka ut i marknaderna och hur vi ska gå ur likvidationen, som vi fortfarande är i och det är det jobb som vi har närmast framför oss, säger Jan-Åke Jonsson, vd för Saab Automobile.

När kommer vi att få se en ny Saab 9-5:a i butik?

– Det är någonting som vi ska jobba med under veckan så får vi se exakt när vi ska ha lansering, men det kan jag inte säga i dagsläget, säger Jan-Åke Jonsson.

Men handlar det om veckor eller månader?

– Det kan jag inte kommentera just nu, säger Saabs vd Jan-Åke Jonsson.

Klockan 12 i dag kommer Saabledningen och den nya ägaren Spyker ha ett möte med de anställda på Saab i Trollhättan.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".