Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Swedbank stoppar en del bonusar

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 07.57

Styrelsen i Swedbank har beslutat att stoppa bonusutbetalningar för 2009. Det gäller de bonusar som banken har möjlighet att påverka. Bonusdebatten och kritiken har vägts in i beslutet, säger vd Michael Wolf.

– Ja, vi har tagit ett beslut att där banken har en ensidig möjlighet att ingripa i den rörliga ersättningen. Så har banken valt att använda det. Det vill säga vi kommer att inte betala ut rörlig ersättning till merparten av våra medarbetare för 2009. Utifrån också att 2009 var ett unikt år för Swedbank och finansbranschen i stort.

Det är de anställningsavtal som banken kan påverka som nu görs om, och avsättningen för upparbetade rörliga ersättningar fram till och med tredje kvartalet 2009 går tillbaka till banken. Som nog kan behöva alla miljoner den kan få, eftersom det väntas en förlust för helåret 2009.

Sammanlagt återförs 406 miljoner kronor och endast 17 miljoner faller ut enligt avtal.

– Det kan man säga, säger Michael Wolf.

Vilka är det som kommer att få de här 17 miljonerna? Tillhör du dem?

– Nej, hela koncernledningen har bara fast ersättning.

Men bonusarna ska ju få bankdirektörerna att jobba bättre. Hur ska det gå med det?

– Det är viktigt att konstatera att vi även i framtiden kommer ha marknadskraftiga och konkurrenskraftiga ersättningssystem. Vi tror att i de systemen kommer rörliga delar att finnas. Dock måste det bli en tydligare långsiktighet i systemen, det vill vi verka för. Man kan ju bara konstatera att inte bara i bankbranschen, utan också i andra branscher, så har bonussystem och rörliga ersättningar haft tendens att nå väldigt stora belopp åren innan en bransch får problem. Vi måste hitta modeller där vi blir mer långsiktiga. Där det blir mer hållbart både för bankerna och samhället.

Störste ägare i Swedbank är numera försäkringsbolaget Folksam och man kan anta att Folksam har påverkat styrelsens beslut.

Swedbank har fått förmånliga nödgarantier från staten och hela banksektorn har gagnats av dessa stödgarantier.

Banken SEB som har avsatt 1,5 miljarder kronor i rörliga ersättningar kommer att redogöra för hur styrelsen ser på bonusarna den 10 februari i samband med bokslutet.

Debatten har varit häftig och kritiken hård inte minst från politiskt håll, och nya regler gäller för bonusutbetalningar från och med i år.

– Ja, vi tar ju intryck av debatten. Men det här är ett beslut som är taget utifrån vad som är långsiktigt bäst för banken och dess intressenter, säger Michael Wolf, Swedbank.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".