Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bråttom med avtal för nytt försvar

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 06.03
Nya anställningsformer när värnplikten försvinner. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Den 1 juli upphör den allmänna värnplikten och försvaret måste anställa de soldater som ska avlösa de värnpliktiga.

De centrala förhandlingarna har nu startat för att bestämma villkoren för dessa tillfälliga anställningar, som kan pågå i max åtta år. Och det är bråttom att få fram ett avtal. Per-Olof Stålesjö är personaldirektör på Försvarsmakten.

– Vi har ju precis tagit de första kontakterna med de fackliga parterna och vår målsättning från arbetsgivarsidan är väl att kunna ha klart någonting under senast april månad.

När kommer de här tjänsterna att utannonseras?

– Det är ju en löpande rekrytering. Vårt behov är ju en 4 000 soldater och sjömän årligen, med start i år. Och så fort vi har klart med villkoren, det är först då vi kan gå ut och kommunicera och försöka rekrytera de här medarbetarna.

När den allmänna värnplikten upphör 1 juli i år införs i stället två nya anställningsformer i försvaret.

Dels tidsbestämda anställningar på upp till åtta år, dels kontraktsanställningar där civilanställda utför kortare uppdrag för försvaret. Kontraktsanställningarna kräver lagar som ger civilt anställda rätt till tjänstledighet under tiden som de arbetar för försvaret.

Hur de bestämmelserna ska se ut funderar en särskild utredare på. Han ska presentera ett förslag i början av december.

Det parterna nu börjat förhandla om är den andra typen av anställningar. De som är tidsbestämda för långa perioder, uppemot åtta år. Officersförbundets ordförande, Lars Fresker, anser att det är viktigt med en kollektivavtalslösning för den gruppen.

– Ja, vi hoppas ju där att vi nu ska komma fram med en kollektivavtalslösning, så att vi kan komma fram till hur lång tid den här anställningen ska omfatta. Men också de villkor som gäller, att själva anställningsvillkoren ska regleras i kollektivavtal, men också övriga villkor. Om det är andra saker, till exempel om de skulle kunna kombinera det med studier, anställningsskyldighet och så vidare. Så vi hoppas ju få till ett heltäckande kollektivavtal som kan tillämpas.

Vilka människor är det man tror kommer att söka de här tjänsterna?

– För oss är en av de viktiga delarna i kollektivavtalet att få fram ett kollektivavtal som svarar mot ett väldigt brett spektra. Det är viktigt att vi får soldater och sjömän som representerar Sverige och svenska befolkningen, så att vi inte bara får de yngsta männen.

Lönen förhandlas lokalt mellan parterna när den centrala uppgörelsen om de långa visstidsanställningarna är klar. 

– Vi har inte gått in och diskuterat några grundlöner, utan vad vi säger i dagsläget är en medianlön på drygt 25 000 i månaden. Och det gäller under hela perioden vilket innebär att den kommer att vara lägre och den kommer att vara lägre, från tid till annan. Men som ett snitt, någonstans runt drygt 25 000 kronor, säger Per-Olof Stålesjö, personaldirektör på Försvarsmakten.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".