Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt och Sahlin duellerar i Studio Ett

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 15.39
Redo för debatt. Foto: Peter Johansson/SR.

Uppdaterad 17.11
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionsledaren Mona Sahlin (S) möttes i en 45 minuter lång politisk debatt i Studio Ett. Läs ett referat här eller lyssna via länken nedan.

Mona Sahlin inledde med att hävda att en fortsatt borgerlig regering efter valet kommer att leda till ännu större klyftor och orättvisor i samhället.

Fredrik Reinfeldt kontrade med att om det rödgröna blocket vinner valet väntas färre jobb, och menade även på att det saknas klara överenskommelser mellan de rödgröna partierna.

När frågan om Saab dyker upp säger Mona Sahlin att hon gläds åt beskedet, och hoppas att jobben får stanna kvar i Sverige. Hon tycker att det är bra att regeringen till slut går med på att stå som garant för ett lån för Saab, men anklagar dem för att ha tagigt för lång tid på sig.

Fredrik Reinfeldt menar att regeringen inte kan rå för vad GM beslutar, men är också glad för att affären nu äntligen går igenom.

Mona Sahlin kallar regeringens industripolitik för ett svart hål. Det har saknats tillräckliga åtgärder, enligt Sahlin.

Reinfeldt anklagar Mona Sahlin för att inte ta hänsyn till finanskrisen och för att låtsas om att den inte finns.

Ämnet skiftar till integration, med bakgrund i utveckling i Frankrike där ett förslag ligger om att förbjuda bärande av slöjor i tunnelbanan.

Fredrik Reinfeldt säger att han anser att ingen ska tvingas bära slöja, och att ett förbud mot till exempel burkor vore tänkbart i framtid.

Mona Sahlin, som är före detta integrationsminister, anser att man ska kämpa för kvinnors rätt att slippa bära heltäckande slöjor, men samtidigt att alla kvinnor också har rätt till att bära slöjor om de själva har valt att göra det.

Reinfeldt talar om att han är emot alla former av intolerans, på frågan om vad han tycker om islamiseringen av invandrartäta förorter. Han tycker att bra skolor är ett av de viktigaste sätten att komma åt problemen med intolerans.

Debatten vänder tillbaka till jobben. Reinfeldt hänvisar till lågkonjunkturen och menar att regeringens jobbpolitiska insatser har räddat Sverige från massarbetslöshet. Sahlin berättar om de rödgrönas program att få in unga arbetslösa i arbete.

Reinfeldt anklagar Sahlin och de rödgröna för att de kommer att göra det mindre lönsamt att arbeta, och menar att de saknar en färdig jobbpolitik.

Sahlin säger att de mycket riktigt inte vill se sänkta skatter. Deras jobbpolitik grundar sig i bland annat klimatvänlighet och bostadspolitik.

Utrikespolitiken blir nästa ämne. Mona Sahlin visar sin uppskattning för utrikesminister Carl Bildts arbete utomlands, men hon saknar ett aktivt arbete för mänskiga rättigheter i världen.

Reinfeldt påpekar än en gång att det inte finns någon klart formulerad utrikespolitik mellan de tre rödgröna partierna. Han menar dessutom att EU numera är en oerhört viktig del av Sveriges utrikespolitik och visar på att de rödgröna partierna är väldigt splittrade i EU-vänlighet.

Sahlin erkänner att det saknas enighet i till exempel försvarspolitiken i Afghanistan, men menar att bland de borgerliga saknas också enighet i frågan om Nato.

På tal om sjukförsäkringar säger Reinfeldt att regeringen genom sina reformer gör att sjuka människor enklare kan komma tillbaka på arbetsmarknaden.

Sahlin tycker inte om regeringens reformer, och vill bland annat se förbättringar i arbetsmiljön för att göra det enklare för sjuka att komma tillbaka till sina arbetsplatser.

Reinfeldt saknar även här tydliga besked från de rödgröna.

Jämställdhet är nästa punkt på dagordningen. Reinfeldt menar att han inte vill kalla sig feminist men vill se ett mycket aktivare arbete för att kvinnor ska ha samma rätt till arbete och lön som likvärdigt kompetenta män.

Sahlin påpekar för Reinfeldt att Socialdemokraterna lämnade färdiga förslag till jämställdhetsåtgärder sedan de borgerliga tog över makten efter valet 2006, och undrar varför inte regeringen har tittat närmare på dessa.

Reinfeldt får frågan om varför de rödgröna ligger före i opinionsmätningar men att Sahlinsamtidigt inte har ett lika högt förtroende som person.

Han har inget klart svar men säger att de borgerliga partierna har mycket att kämpa för inför valet i september.

Sahlin får den omvända frågan, varför Reinfeldt har högt förtroende men de borgerliga lågt, men ger samma svar som Reinfeldt. Hon säger sig ha siktet helt inställt på att vinna valet i sig tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Mathias Gerdfeldter
mathias.gerdfeldter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".